Castells: Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici > L'Ajuntament t'informa > Projectes rellevants > Castells_Unesco

Castells: Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat


Logo candidatura

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va celebrar el passat dijous 18 de novembre de 2010 un acte institucional commemoratiu de la proclamació dels castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Una representació de les colles castelleres locals va assistir a l'acte, que es va tancar amb un pilar de cadascuna de les colles a la Sala de Plens de l'Ajuntament vilafranquí. L'alcalde Pere Regull va dirigir unes paraules als assistents, destacant especialment la influència que Vilafranca del Penedès ha tingut al llarg de la història i evolució del castells per mantenir aquesta tradició de la cultura popular catalana.

Pere Regull va manifestar l'honor que suposa per Vilafranca del Penedès el reconeixement internacional que la Unesco ha fet al món casteller. Segons va valorar, és un reconeixement a valors com "tradició, diversitat, interculturalitat, esforç, solidaritat,..." i va afegir que és un "reconeixement que havíem de tenir". L'alcalde vilafranquí va incidir en el seu discurs en la gran contribució de la capital penedesenca al fet casteller. "M'atreviria a dir que si hi ha castells és gràcies a Vilafranca" i va fer referència, no només als segles XX i XXI, quan Vilafranca és reconeguda com la plaça més castellera i una colla local ha aconseguit situar-se al capdavant de les exhibicions castelleres, si no també als origens d'aquesta tradició, quan les dues colles vallenques eren contractades per les confraries vilafranquines per actuar. Igualment, va recordar que en el ressorgiment dels castells als anys 50, quan els Nens dels Vendrell van aixecar el primer 3 de vuit del segle XX, hi havia 5 vilafranquins al pom de dalt.

(c) Wifred Llimona(c) Wifred Llimona
(c) Wifred Llimona(c) Wifred Llimona


Galeria d'imatges
: visualitza les fotografies de l'acte.

Amb aquest acte, Vilafranca, que ostenta sense discussió el títol de la “plaça més castellera”, s'afegeix a les mostres de satisfacció que han sorgit arreu de Catalunya arran de la decisió de la UNESCO d'incloure els castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Vilafranca ha estat al llarg de la història una plaça fidel envers els castells. Fins i tot en les èpoques més fosques i decadents dels 200 anys d'història del fet casteller, a la plaça de la Vila de Vilafranca es feien castells. Aquesta fidelitat i el desig de contemplar les millors colles castelleres en cada moment, han forjat la llegenda de “la plaça més castellera” que ostenta la plaça vilafranquina. Una plaça que ha vist alçar les fites castelleres més altes al llarg d'aquests dos segles i que té en la diada de Sant Fèlix, el 30 d'agost, Festa Major de Vilafranca, la diada per excel.lència del món casteller. 

Més informació


© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 29/11/2010


Segueix-nos a :