Agenda

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Agenda > Detall de l'acte

Agenda

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
 

Exposició: Lydia Espeleta Milà. Moda i costura al Penedès

Imatge de l'agenda

Descripció

Amb aquesta exposició, que coincideix amb el centenari del naixement de Lydia Espeleta (Vilafranca 1920-1997), es vol donar una visió global de l'evolució de la moda al Penedès.

Així com de l’ofici de modista i de la forma de treballar des dels anys 40 als 80 dels segle passat. Una feina que, després de la guerra civil, va permetre a moltes dones emancipar-se i mantenir-se econòmicament.

L’any 1942 va obrir el seu propi taller a Vilafranca. Un any després s’incorpora la seva germana Maria, que portava 15 anys aprenent de sastressa a Cal Cuyas i a la sastreria Pallerola. La Lydia feia de dissenyadora, de patronista, emprovava els vestits i comprava les teles. La Maria portava el taller i s’encarregava de la confecció de totes les peces. Ella i la seva germana, els diumenges estrenaven vestits i es passejaven per la rambla, els models moderns i extremats que portaven cridaven l’atenció de la gent i van fer créixer ràpidament la clientela. Van vestir a moltes pubilles de Vilafranca i comarca, i van fer vestits de nit per anar als balls que se celebraven a la vila: a l'Agricol on hi anaven les classes burgeses, filles de propietaris agrícoles; al Casino on hi anaven les classes mitjanes, filles de comerciants i al Casal on hi anaven les classes populars. Els vestits els hi brodava Maes i, allà, va tenir l'oportunitat de conèixer alguns modistes reconeguts com Pedro Rodriguez o Manuel Pertegaz.

Al 1950, juntament amb l'Assumpta Trens (coreografia) i el Manel Baró (escenografia), va fer els dissenys dels vestuaris del Follis TEC. A partir d’aquesta època va participar en el disseny del vestuari de molts dels seus ballets.

Els anys 70, va començar a exportar vestits seriats a Mèxic, gràcies a una amiga, la Rosa Mateu, que havia anat a viure allà. Més tard, també va treballar per la mexicana i cunyada del general Lazaro Cardenas, Coty Solorzano.

El 1978 va tancar el taller, havia arribat de ple la confecció industrial amb qui no va poder competir, encara que va seguir cosint per algunes de les seves clientes fins anys més tard.

Dates i lloc

Proper acte: 05/06/2020 18:00h Fi: 05/07/2020 20:30h
Capella de Sant Joan
PL. Sant Joan, de, 001

Organització i contacte

Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Observacions

Lydia Espeleta Milà (Vilafranca, 1920-1997). Filla de Juan Espeleta i Papeta Milà, també
modista i sastressa. Va estudiar a la “Escuela nacional de niñas”, i va participar en cursos de l'escola “Cultura de la Dona” del Casal. Més tard, va entrar a estudiar comerç a Cal Mancià. L’any 1940 va anar d'aprenent de modista a Barcelona, al taller de la vilafranquina Assumpció Roig.

Més informació

Horaris:
Dimecres a divendres d'11 a 13.30 i de 18 a 20.30 h
Dissabtes d'11 a 13 i de 18 a 21 h
Diumenges de 12 a 14 i de 18 a 21 h

Situació
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 12/06/2020


Segueix-nos a :