Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Basílica de Santa Maria

null

Adreça

Acces adaptat Accés adaptat

PL. Jaume I, de, 002B
08720 Vilafranca del Penedès

Més informació

Una inscripció lapidària en llatí, situada en el mur exterior a l’arrencament de l’absis, testimonia que l’any 1285 va ser posada la primera pedra de l’actual basílica de santa Maria. És un edifici gòtic construït sobre una antiga capella romànica magníficament emplaçat en un lloc preferent de la vila. L’església està totalment aïllada, envoltada de places i carrerons en el nucli antic on es devia concentrar el primer grup d’habitants de la ciutat.
A partir de la col·locació de la primera pedra, l’església va començar a rebre donació de famílies nobles, dels mercaders i de les poderoses confraries i gremis que va contribuir al finançament de les obres fins a la seva consagració el 29 d’agost de 1484.
La Basílica de Santa Maria és el primer edifici parroquial de Catalunya edificat en estil gòtic i segueix les pautes constructives de les esglésies catalanes de nau única : coberta amb voltes de creueria, però amb una àmplia nau de cinc trams i cinc capelles laterals separades per uns contraforts excepcionalment gruixuts.

La façana principal és va iniciar al segle XV seguint les pautes del gòtic, però ha sofert al llarg de la història diverses intervencions, la més recent de les quals es va produir a començaments del segle XX.

La portalada de Santa Maria, a la façana lateral, era la porta primitiva de la basílica i conserva encara restes de pintures murals del segle XIV situades a les dovelles de l’arc de mig punt. És de tradició romànica tardana i està datada de finals del segle XIII
De l’edifici, criden l’atenció algunes singularitats com la gran varietat de gàrgoles, situades enmig dels contraforts i que adopten formes d’animals fantàstics o reals. Hi destaquen també les nombroses escultures situades a la part alta exterior, tot just sota la línia de la coberta, en forma de caps humans, masculins i femenins que podria ser que representessin les persones protectores de la nova església.

Situació


Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 30/11/2011


Segueix-nos a :