Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Cementiri de Vilafranca

null

Adreça

Acces adaptat Accés adaptat

C/ Guardiola, de, 001
08720 Vilafranca del Penedès

Contacte

Telèfon 93 892 03 58

Horari

De dilluns a dissabte:
de 9.00 a 18.00h

Diumenges i festius:
de 9.00 a 15.00h

Dia 1 de novembre:
de 9.00 a 18.00h

Descripció

Els cementiris han estat, al llarg de la història, la transposició formal dels ideals arquitectònics vigents a la societat.
La construcció i el desenvolupament inicial del Cementiri de Vilafranca es correspon amb el periode de desenvolupament dels corrents romàntics i, conseqüentment, es troben representats dins els seus recintes tots els moviments artístics de finals del segle XIX i començaments del XX.
El Cementiri Municipal de Vilafranca del Penedès és d'una gran bellesa, es va construir en un solar que ocupava l'antic convent dels caputxins i que va passar al municipi cedit per l'Estat l'any 1837 a conseqüència de la desamortització de Mendizabal.
La primera obra de clara inspiració medievalista que es construeix a Vilafranca és precisament la capella del cementiri, que s'edifica el 1864 segons projecte de l'arquitecte Joan Torras i Guardiola. L'edifici es resol amb una planta quadrada coberta amb volta de quatre punts, presentant quatre façanes iguals que remarquen amb llenguatge neo-romànic els formers
de mig punt de la volta anterior.
Dins les pautes del neoclassicisme s'aixeca el panteó de la familia Miret-Abad. construït el 1886 i que, al costat de formes classicistes -columnes estriades, capitells dòrics, frontons triangulars ... - aporta elements d'oficis artístics -reixes, vitralls ... - que es revaloritzen especialment a partir dels anys vuitanta.
La tendència neogòtica està present al cementiri especialment al cementiri a través dels arquitectes August Font i Carreras i Santiago Güell i Grau.
El primer intervé per primera vegada a Vilafranca el 1886 projectant el panteó de la família Milà i Fontanals, i més tard, el 1891, projecta una illa de nínxols situada part dreta del segon recinte.
Santiago Güell projecta el 1902 el panteó de la família Via i Oliveras, i en data que es desconeix el d'Antonio Jané. En ambdós panteons s'utilitza el llenguatge medievalista, marcadament neogòtic en el d'Antonio Jané i familia i amb elements més eclèctics en el de la família Via i Oliveras. Així, en aquest últim també s'utilitzen elements neo-romànics i d'altres pròpiament modernistes, com l'ornamentació naturalista i el baix relleu de la façana principal, amb l'ascenció dels àngels al cel.
També resolt dins les pautes modernistes, el 1913 l'arquitecte Josep Domènech i Estapà projecta el panteó de Ramon Marimon i familia, coronat per un àngel sentat en un tron, el respatller del qual és una arquivolta ornamentada sustentada per columnes i que constitueix una forma molt característica en l'arquitectura d'aquest autor.
Dues mostres interessants de panteó amb estàtua són el de la familia de D. Josep Balaguer i Martí i el de Miquel Torres.

Més informació

Les visites al cementiri s'acostumen a fer alguns diumenges al llarg de l'any.
Contacte per a visites guiades:
93 818 12 54
turisme@vilafranca.org

Membre de l’ASCE, Association of Significant Cemeteries of Europe: http://www.significantcemeteries.org/

Situació


Fitxes relacionades

Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 25/09/2018


Segueix-nos a :