Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Claustre de Sant Francesc i Antic Hospital

null

Adreça

Acces adaptat Accés adaptat

C/ Sant Pere, de, 003
08720 Vilafranca del Penedès

Horari

De dilluns a divendres/ estiu (maig a setembre)
de 17h a 20h

Caps de setmana, Tot l'any
d'11h a 14h

De dilluns a divendres/ hivern (octubre a abril)
de 17 a 19 h

Descripció

El Claustre de Sant Francesc pertany arquitectònicament a l’antic convent de Sant Francesc situat al Carrer Sant Pere. Sí bé el Claustre actual és una construcció edificada a partir del segon terç del segle XVI el convent de Sant Francesc remunta els seus orígens al segle XIII (1242) i estava situat a peu del camí entre Barcelona i Tarragona.

L’extensió del convent en ser traslladat agafava tota la illa del carrer Vidal, Sant Pere, Rambla de Sant Francesc i carretera de Tarragona. Totes les construccions que són actualment habitatges foren comprades durant la desamortització de 1835 per Antoni Vidal Verdaguer, pare dels Vidal i Valenciano i que dóna nom al carrer Vidal. El convent també va servir de lloc de reunió de les Corts de Catalunya durant els anys 1448, 1490, 1501, 1520 i 1558.

El Claustre d’estil renaixentista de planta quadrada propi de les construccions eclesiàstiques de l’època a Catalunya, es compon de dues plantes de galeries cobertes, amb arqueries de mig punt- nou a la planta baixa i divuit a la superior- i columnes toscanes monolítiques sobre pedestal. Les galeries claustrals són peces representatives de l’arquitectura d’aquesta èpòca a Vilafranca on el gòtic no és rebutjat. El Claustre renaixentista manté una certa relació amb l’irregular claustre gòtic anterior. Al convent de Sant Francesc, al voltant del claustre, hi ha dues portalades que formen modillons, així com una tercera al costat del que s’anomenava Aula de Filosofia per la qual hi van passar una bona part de la intel•lectualitat vilafranquina de mitjans del segle XVIII i fins la desamortització i que va tenir un gran protagonisme en al cultura catalana. Aquestes portalades poden enquadrar-se dins la morfologia renaixentista. El mateix es podria dir del pou central del pati, encara que vas ser acabat en èpoques posteriors.

A banda i banda del Claustre s’hi troben per un cantó l’església del convent del Sant Francesc, construïda a finals del segle XIII i començaments del segle XVI. L’església de Sant Francesc serva el retaula de la Mare de Déu i Sant Jordi, una peça artística que fou encarregada per les monges clarisses de la vila a Lluís Borrassà que el pintà a finals dels segle XIV seguint l’estil gòtic internacional que imperava a Europa. A l’altre costat s’hi troba l’antic Hospital de Sant Pere, fundat a començaments dels segle XV. D’aquest antic hospital es conserva bàsicament la façana llisa, de carreus de pedra amb obertures allindades coronades amb escuts. Actualment aquest antic hospital fa les funcions de residència de dia de gent gran i porta per nom Residència de Sant Francesc.

Més informació

USOS I HORARIS DEL CLAUSTRE DE SANT FRANCESC

En aquests moments el Claustre de Sant Francesc està gestionat pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i la concepció d’usos que se’n fa de l’espai és, essencialment, per a la realització d’actes culturals de petit format en diferents disciplines:

Recitals, conferències, narracions de contes, sessions formatives, presentacions, concerts de música antiga i de petit format, exposicions temporals, tallers per a infants.

El Claustre de Sant Francesc també és un espai cultural obert al món associatiu i cultural de la vila i ofereix les seves dependències per tal de cobrir la programació puntual que provingui del teixit associatiu de la ciutat.Situació


Fitxes relacionades

Imatges

nullnullnullnull

Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 01/04/2016


Segueix-nos a :