Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Capella de Sant Pelegrí

Adreça

Acces adaptat Accés adaptat

PL. Jaume I, de, 007
08720 Vilafranca del Penedès

Contacte

Telèfon 93 890 05 82
e-mail vinseum@vinseum.cat
Web www.vinseum.cat

Descripció

Restaurada l'any 2007 per l'arquitecte Santi Vives, la Capella de Sant Pelegríés la Sala d'exposicions temporals de VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

Més informació

Els espais gòtics es cobreixen a Catalunya amb volta de creueria, com és el cas de la Basílica de Santa Maria, o amb sostres de fusta a dues vessants, les bigues dels quals descansen sobre arcs diafragma apuntats, com és el cas de la capella de Sant Pelegrí.
Aquesta estructura de nau única sobre arcs diafragma, que segurament va ser adoptada pel Císter per primera vegada als monestirs catalans, es divulgà al segle XIV, i tant en edificis religiosos com en edificis civils, especialment a les drassanes i els hospitals.
Un exemple modest d'aquest tipus és la nau única de Sant Pelegrí, capella dels Trinitaris, fundada el 1334 i construida amb estructura d'arcs diafragma apuntats, sobre els que descansa un embigat vist a dues vessants, amb una torre del segle XII, al fons de la nau, descoberta al 1965, i que hi ha qui considera que és la Torre Dela.
La façana a la plaça, igualment d'estructura modesta, presenta, una portalada de mig punt amb trencaaigües, un ull de bou i un campanar de cadireta d'arcada única.
La façana de la torre identificada com la torre Dela, s'aixeca en pedra de paredat irregular amb contrafort de cantonada i composada a la planta baixa amb un finestral d'arc de mig punt i una espitllera, i a la planta superior, amb dues finestres coronelles.

Situació


Fitxes relacionades

Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 17/12/2014


Segueix-nos a :