Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Casa Martí i Catasús

Adreça

AV. Barcelona, de, 037
08720 Vilafranca del Penedès

Descripció

Ens els primers anys del segle XX s'encetà una polèmica entre la retòrica modernista, amb el seu contingut simbolista, naturalista i vitalista, enfront d'una idea de la creació d'un art nacional a partir del mediterranisme, segons les idees de Maragall i d'Eugeni d'Ors, seguint models classicistes romans, grecs i renaixentistes italians, cercant ordre, mesura, senzillesa i harmonia. A aquest nou moviment se li donarà el nom de Noucentisme.
Dins aquests paràmetres generals que defineixen el Noucentisme, s'hi pot incloure la casa Martí i Catasús, construïda al 1910 segons projecte de l'arquitecte Santiago Güell i Grau.
La façana, de composició simètrica, està dificida en tres parts per mitjà de pilastres. La porta i el balcó centrals són més amples i la darrera planta es composa amb una galeria de finestres seguides simulades. El coronament està format per una cornisa sobre sanefa greca, acabada amb gerros amb garlandes coincidint amb les pilastres.
D'entre els elements emprats per a composar aquesta façana que s'identifiquen amb el llenguatge noucentista, es poden destacar les mènsules dels balcons i les pilastres classicistes, la galeria de finestres simulades, la sanefa greca i els gerros amb garlandes.
Aquesta casa té una especial rellevància dins l'arquitectura vilafranquina, donat que la seva construcció, l'any 1910, és anterior a la publicació de l'Almanac dels Noucentistes, el 1911, que fou la fita a partir de la qual es dóna a la llum pública el moviment teòric del Noucentisme. Amb la construcció de la casa Martí i Catasús, dins d'un llenguatge del Noucentisme classicista, es posa de manifest l'atenció que Santiago Güell prestava, des de Vilafranca, als nous corrents estètics que s'estaven introduint en l'arquitectura catalana.

Situació


Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 28/11/2011


Segueix-nos a :