Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Casa de la Pia Almoina

Adreça

C/ Font, de la, 006
08720 Vilafranca del Penedès

Descripció

Al costat dels tres palaus gòtics vilafranquins, Palau Reial, Palau Babau i Palau de Bernat Pellicer, s'aixecaren també altres construccions menors, una de les quals és la casa de la Pia Almoina.
Aquest edifici fou casa del Cabildo de Barcelona, arribant a la família Dorda després que el rei manés la seva subhasta pública.
La casa presenta vestigis d'una petita construcció senyorial amb estructura tipològica d'origen gòtic, amb pati central. Tot i estar molt reformada, es conserven, tant a l'interior com en la façana, suficients elements d'interès com per poder establir una relació històrica i tipològica de l'edifici.
D'aquests elements cal assenyalar les arcades diafragma apuntades rebaixades a l'interior de la planta baixa, la galeria alta de mig punt al pati, les obertures de la façana de pedra, entre les que destaquen tres arcs de mig punt dovellats a la planta baixa, dos balcons i finestra amb brancals, ampits i dintells motllurats de pedra i, sobre tot, la fornícula que conserva la imatge del Pelegrí i el finestral amb guardapols acabat amb mènsules esculpides amb fesomies humanes, que inclou en el seu interior un arc conopial lobulat 1 entre ells uns relleus amb representació d'una cara grotesca, de la boca de la qual surten branques i fullatges i que pot
ser assimilada a la iconografia de l'home-verd, tema típic de la decoració profana gòtica.
Les reformes més importants de cal Dorda es produiren els anys 1717 1 1918, dirigides aquestes últimes per l'arquitecte Jeroni Granell, seguint criteris de record historicista.

Situació


Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 29/11/2011


Segueix-nos a :