Directori

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Directori > Accés per tema > Detall

Directori

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Monument a Manuel Milà i Fontanals

Adreça

null
08720 Vilafranca del Penedès

Descripció

En commemoració del cinquanta aniversari de la restauració dels Jocs Florals, es col·locà la primera pedra del monument dedicat a Manuel Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès 1818 - 1884), a emplaçar en el punt neuràlgic de la ciutat.
La profussió de monuments erigits a finals del segle XIX continua en la primera dècada del segle actual a Catalunya, amb la construcció de monuments tant representatius com el monument al Doctor Robert (1910) i a Verdaguer (1914). Aquesta continuada demanda fomentà l'aparició d'un seguit d'escultors que escamparen les seves obres per tota Espanya i per Sud-Amèrica, en les que hi barrejaren l'idealisme i el realisme alhora.
Aquesta simbiosi entre l'idealisme i el realisme és el que atrau més l'atenció del monument a Milà i Fontanals. El bust de l'escriptor -realitzat per Manuel Fuxà- és acompanyat per la poesia tradicional catalana i la poesia èpica castellana, representades per les figures de bronze d'una pubilla i un guerrer, realitzades per Eusebi Arnau. Encimbellant el monument, damunt la columna jònica, s'entronitza la victòria de la bellesa representada per una musa amb ales de bronze, que aixeca amb una mà l'escultura de la Venus de Milo.
El projectista del monument, Enric Monserdà i Vidal, que realitzà la seva obra dins els corrents medievalistes i orientalistes romàntics, utilitzà per al monument el llenguatge de l'eclecticisme.
Aquest monument es construí en comptes d'un altre projectat per Josep Pijoan i Soteras i per l'escultor Ismael Smith.

Situació


Temes relacionats

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 29/11/2011


Segueix-nos a :