Hemeroteca

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
12/07/2010

Campanya per controlar el mosquit tigre a Vilafranca

Mosquit tigre

Per les característiques d’aquest mosquit, cal extremar les mesures preventives.

Les pluges i l'augment de temperatures que ha portat la primavera són condicions ideals per a que el temut mosquit tigre (Aedes albopictus) torni a proliferar i és durant l'estiu quan ataca la població amb major mesura. Els espais abandonats o sense manteniment són la primera invitació al mosquit tigre, la molèstia que causa la seva presència és important perquè pot ser agressiu sobre les persones, té costums diürns, i el seu hàbitat de cria es troba en la perifèria dels nostres habitatges. Les larves, que són aquàtiques, colonitzen petits recipients amb aigua.
La Direcció General del Medi Natural ja va detectar l'any passat la presència de mosquit tigre a Vilafranca. L'Ajuntament de Vilafranca ha endegat novament un programa per tal de minimitzar els efectes d'aquesta plaga. Així es controlaran aquells espais públics amb aigües estancades que puguin constituir punts de cria, i aportarà a la ciutadania la informació. En aquest sentit, aquests dies es repartirà un tríptic informatiu per tots els domicilis de Vilafranca. Per les característiques d'aquest mosquit, cal extremar les mesures preventives. Cal evitar acumulacions d'aigua als balcons, patis o terrasses. És molt important que tinguem cura de buidar tots els recipients que acumulin petites quantitats d'aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de les torretes, piscines de plàstic, etc. També cal una cura especial amb els safareigs i les basses, buidant-los dos cops per setmana o bé tapant-los amb teles mosquiteres.
El cementiri, un indret clau
Els cementiris municipals poden ser un focus d'aquest mosquit molt molest, ja que la presència massiva de recipients per a flors el converteix en un centre idoni per a la cria de mosquit tigre, de manera que pot afectar greument els visitants però també els habitatges veïns. Per això, l'Ajuntament demana als propietaris de nínxols que observin un seguit de mesures com ara foradar per la seva base tots els recipients que continguin flors per evitar que acumulin aigua. Quan s'utilitzin flors naturals, la humitat s'hi hauria de mantenir mitjançant esponges o similars, o bé omplint el recipient amb sorra fins més amunt de la superfície de l'aigua, de manera que no hi resti aigua lliure.
Instal·lar mosquiteres
Per evitar l'entrada del mosquit als edificis, la solució més eficaç és instal·lar teles mosquiteres que, de passada, ens protegiran de la resta de mosquits. Si optem per l'ús d'un repel·lent, cal fer-lo servir només a l'exterior durant el temps necessari, i complir estrictament les instruccions d'ús. En cas de picada, el millor és rentar i desinfectar la zona afectada. Els tractaments són simptomàtics i només cal acudir al metge en cas de persistència de les molèsties.
Cal recordar que, a diferència de la majoria d'espècies, el mosquit tigre és actiu només de dia i principalment a l'exterior de les cases. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria i són les femelles les que produeixen molèsties a causa del nombre tan elevat de picades que fan. A Catalunya aquest mosquit no és portador de cap malaltia.
Finalment, es demana a tota la ciutadania que en cas que detectin o sospitin d'un possible focus ho comuniquin al Servei de Salut a través de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania.

Més informació
Tríptic informatiu (pdf)
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 12/07/2010


Segueix-nos a :