Hemeroteca

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
20/05/2010

Una rèplica de l’Àliga de 1926 tornarà a ballar per la Festa Major per recuperar solemnitat

L'Àliga de Vilafranca L'Àliga de Vilafranca en una imatge de la festa major de 1986.

El Consell de La Festa Major ha acordat restaurar l’Àliga de 1926, perquè no es deteriori més i s’exposi dignament a la Casa de la Festa Major i encarregar una rèplica exacta de la mateixa perquè surti a ballar per la Festa Major.

L'any 2008 el Consell de la Festa Major va fer un treball de reflexió i anàlisi sobre el Ball de l'Àliga, com anirà fent progressivament amb tots i cadascun dels elements que conformen el seguici festamajorenc. Les conclusions que se'n van extreure és que en els darrers anys el Ball de l'Àliga havia perdut solemnitat i que calia introduir-hi alguns canvis per tal de recuperar la majestuositat i el paper que li pertoca dins la festa. L'Àliga és l'animal protocol·lari i noble per excel·lència i és un símbol de poder i majestuositat. Representa la ciutat i el seu paper és el de saludar les autoritats o de solemnitzar amb el seu ball l'arribada dels convidats a la festa. Ocupa un lloc privilegiat en el seguici i antigament era l'únic element festiu que podia ballar dins l'església. El fet que vagi coronada denota privilegis reials, d'aquí que no totes les ciutats en disposin.
Incorporació d'una nova coreografia i renovació de la peça
En l'anàlisi realitzat pel Consell de la Festa Major es constata que en totes les coreografies del Ball de l'Àliga la peça balla sempre envoltada dels seus portadors, de manera que no balla mai sola com fan totes les àligues solemnes. Així, el primer canvi que acorda el Consell de la Festa Major envers aquest ball per recuperar la solemnitat és la incorporació d'una nova coreografia en la qual l'Àliga balli tota sola.
En el mateix treball de reflexió, el Consell també constata que una de les causes de la pèrdua de solemnitat del ball és la peça que l'any 2003 (Àliga nova) va substituir la peça de 1926 (Àliga vella) perquè es trobava en mal estat. El que inicialment havia de ser una rèplica de l'Àliga vella, però amb les ales desplegades, va acabar sent una peça nova i molt diferent a l'anterior. En aquest sentit el Consell acorda, d'una banda, restaurar l'Àliga de 1926 perquè no es deteriori més i s'exposi dignament a la Casa de la Festa Major i, de l'altra, encarregar una rèplica exacta de la mateixa perquè surti a ballar per la Festa Major.
El Consell de la Festa Major descarta restaurar la peça de 1926 perquè surti a ballar perquè, encara que es faci una bona intervenció -que podria alleugerir el pes, per exemple-, la problemàtica tècnica i estètica de la mateixa peça i el seu delicat estat de conservació, evidencien que en un termini curt de temps tornarien a aparèixer els mateixos problemes que van impulsar la construcció el 2003 de la peça nova.
El Consell de la Festa Major també ha pres l'acord que la nova peça tindrà les ales plegades. S'ha considerat que és la imatge que els vilafranquins tenen com a referent de l'Àliga i que s'ha mitificat el fet que la peça tingués les ales desplegades, ja que la seva aparició amb aquest aspecte va ser molt efímera. Tan sols va sortir un únic cop, pel Corpus de 1926, ja que els problemes de desequilibri per portar-la van fer que, per la Festa Major d'aquell mateix any, la peça ja sortís com la coneixem actualment.
Proposta d'aliguers i administradors
El Ball de l'Àliga i els Administradors de la Festa Major 2010 han plantejat a l'Ajuntament i al Consell de la Festa Major la necessitat de restaurar la peça de 1926 perquè surti a ballar per la Festa Major, així com la voluntat de contribuir-hi econòmicament i/o de fer accions populars per a finançar-ne la restauració. La proposta és que el cost d'aquesta intervenció s'assumeixi a tres bandes: Administradors, Ball de l'Àliga i Ajuntament. Arrel de la demanda d'Administradors i Aliguers, el Consell ha tornat a debatre sobre el Ball de l'Àliga i manté l'acord pres l'any 2008 de fer la rèplica de la peça de 1926 i de restaurar la mateixa perquè sigui exposada a la Casa de la Festa Major. En aquests moments, des del Servei de Cultura de l'Ajuntament s'estan demanant pressupostos de restauració i de construcció de la rèplica de l'Àliga de 1926 per la qual cosa que encara es desconeixen els terminis d'execució.
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 20/05/2010


Segueix-nos a :