Notícies

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
08/10/2018

El periple de la veu dels refugiats al Solidaritats 2018 de Vilafranca del Penedès

El Periple

Una obra documental que reflexiona sobre la decadència dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats.

El Servei de Solidaritat i Cooperació, juntament amb la Comissió de Solidaritat i Cooperació, de l'Ajuntament de Vilafranca porten dimecres 17 d'octubre el documental El periple, dins de la Mostra de films de solidaritat, que forma part del programa de Solidaritats 2018

El periple (la vella llum d'Europa). 2018, és una obra documental de Mario Pons que reflexiona sobre la decadència dels estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats, establint paral·lelismes socials i històrics amb l'exili republicà de 1939, la dictadura franquista i l'actual situació de bloqueig interior de l'individu davant l'escalada bel·licista internacional. El periple uneix l'exili Republicà, el present dels refugiats de la Guerra de Síria, amb la crisi de l'individu a la Unió Europea i els codis franquisme sociològic inherent en el subconscient col·lectiu. 

L'exhumació del dictador del Valle de los Caídos torna a qüestionar la pervivència dels símbols franquistes en espais públics, amb el monument feixista més gran de Catalunya (a Tortosa) un altre cop al punt de mira. El debat sobre el substrat del franquisme sociològic i el trauma transgeneracional associat és a primera línia d'actualitat també pels greus esdeveniments viscuts al nostre país a partir de l'1 d'octubre de 2017 amb la manca d'empatia de l'Estat davant les demandes del poble català.

D'altra banda, la sentència feta pública pel Tribunal Suprem obliga l'Estat a acollir els 19.400 refugiats als que s'havia compromès al 2015, fa que des de la descentralització de la producció audiovisual, des del cinema independent compromès realitzat des de les Terres de l'Ebre, la tesi del treball fílmic projectat des de El periple prengui encara tota la força. 

Una reflexió sobre el bloqueig de l'individu al Mare Nostrum
Un far és un edifici públic de caràcter de salvament universal on el torrer té una missió clara, encendre la llum per tot tipus de navegants, vinguin d'on vinguin. A la vegada els fars són un objectiu de primer ordre per l'enemic. A la nit, quan s'apaga la llum d'un far, potser s'alerta d'un naufragi o l'arribada d'una guerra. 

Amb la caiguda del front de l'Ebre, 450.000 republicans surten pels camins de l'exili. 275.000 persones van ser internades als camps de concentració. 15.000 persones moren als camps de concentració francesos. L'alçament militar del feixisme espanyol de 1936 va provocar la mort de 500.000 persones. Dels 23 milions de persones residien a Síria al 2011, 5 milions han buscat refugi a l'exterior. Més de 240.000 han mort i milers han desaparegut. 

La pel·lícula documental s'estrena al Teatre Cal Bolet de Vilafranca el proper dimecres 17 d'octubre, a les 19.30h. Obrirà l'acte la regidora de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, i comptarà amb la presentació del seu director Mario Pons Múria i l'actuació musical del grup Los Sirgadors. Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 08/10/2018


Segueix-nos a :