Notícies

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
17/11/2010

Vilafranca celebra la proclamació dels castells com a patrimoni immaterial de la Humanitat

Castells. Patrimoni de la Humanitat        Imatge de la candidatura presentada a la Unesco.

L'acte institucional de celebració tindrà lloc aquest dijous al vespre, a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, conjuntament amb les colles castelleres de Vilafranca, farà un acte per celebrar la proclamació dels castells com a patrimoni immaterial de la Humanitat.
Amb aquest acte, Vilafranca, que ostenta sense discussió el títol de la “plaça més castellera”, s'afegeix a les mostres de satisfacció que han sorgit arreu de Catalunya arran de la decisió de la UNESCO d'incloure els castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Vilafranca ha estat al llarg de la història una plaça fidel envers els castells. Fins i tot en les èpoques més fosques i decadents dels 200 anys d'història del fet casteller, a la plaça de la Vila de Vilafranca es feien castells. Aquesta fidelitat i el desig de contemplar les millors colles castelleres en cada moment, han forjat la llegenda de “la plaça més castellera” que ostenta la plaça vilafranquina. Una plaça que ha vist alçar les fites castelleres més altes al llarg d'aquests dos segles i que té en la diada de Sant Fèlix, el 30 d'agost, Festa Major de Vilafranca, la diada per excel.lència del món casteller.
L'acte de celebració de la proclamació dels castells com a patrimoni immaterial de la Humanitat tindrà lloc aquest dijous 18 de novembre a les 8 del vespre al Saló de Sessions de la Casa de la Vila i és un acte obert a tots els afeccionats castellers. S'iniciarà amb una presentació a càrrec del regidor de Cultura, Raimon Gusi, el parlament de l'alcalde Pere Regull i la cloenda amb sengles pilars de salutació de les colles Castellers de Vilafranca i Xicots de Vilafranca.


Vídeo promocional del canal de Patrimoni.gencat a Youtube

La UNESCO ha decidit, durant la cinquena sessió del comitè intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, que va tenir lloc aquest dimarts a Nairobi (Kenya), incloure els castells en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat. A l'acte hi era present una delegació catalana encapçalada pel president del Parlament, Ernest Benach, i el Conseller de cultura i mitjans de comunicació, Joan Manuel Tresserras.
En el discurs davant els membres del comitè, el President del Parlament català va destacar que "en un món cada vegada més individualista, els castells requereixen la conjunció d'un seguit de valors, com la solidaritat, la integració, la cultura de l'esforç i l'acceptació de les persones pel que són". En la valoració de la candidatura, la UNESCO destaca que els castells "són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació, i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat. 
A més dels castells, en aquesta ocasió també han estat declarats patrimoni cultural immaterial de la humanitat la dieta mediterrània, el cant mallorquí de la Sibil·la i el flamenc, entre d'altres.

Els altres reconeixements del patrimoni català
La Patum de Berga és l'únic precedent català a la llista del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO (2005), però la del patrimoni mundial inclou diverses obres d'Antoni Gaudí (1984 i 2005), el Monestir de Poblet (1991), el Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau, a Barcelona (1997), els jaciments d'art rupestre de l'arc mediterrani de la península ibèrica (1998), el conjunt arqueològic de Tarragona (2000) i les esglésies romàniques de la vall de Boí (2000).Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 17/11/2010


Segueix-nos a :