Notícies

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
25/06/2020

Neix Penedès Circular, per fomentar l’economia circular i aprofitar els recursos de proximitat

Penedès circular

En els propers 6 mesos es durà a terme un pla de treball per identificar les oportunitats d'economia circular que hi ha al Penedès.

L'Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat de Municipis Penedès Garraf i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès impulsen Penedès Circular, un projecte que convida les empreses a iniciar un procés de transformació cap a l'economia circular i la simbiosi industrial a través d'un Ecosistema d'Innovació (EI). 

La presentació del projecte ha anat a càrrec del tinent d'alcalde Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, de l'Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort; del president de l'Àrea d'Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Miguel Delgado, i el president de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Lluís Valls. Amb aquest projecte supramunicipal es vol iniciar la implementació de l'economia circular a la comarca des del seu teixit productiu, tot impulsant la col·laboració entre les empreses del territori per a fer un ús més eficient dels recursos del territori. Joan Manel Montfort remarcava que l'economia circular busca “l'aprofitament dels recursos de proximitat, que els residus que es produeixen els puguin aprofitar altres empreses del territori”. El tinent d'alcalde posava com exemple de l'aposta cap a aquesta transició, l'ús de vehicles elèctrics compartits, la campanya Adeu plàstics! o la iniciativa d'aprofitament de les restes de la vinya per generar energia en el projecte Vinyes per Calor. Explicava que en els propers 6 mesos es durà a terme un pla de treball per identificar les oportunitats d'economia circular que hi ha al Penedès. “Som un territori amb moltes potencialitats en l'economia circular. L'objectiu és evitar el malbaratament de recursos”, remarcava Montfort. 

Lluís Valls vinculava els beneficis de l'economia circular “als objectius globals d'un món més just, més equitatiu, sa i més ben governat, un repte que han llançat les Nacions Unides”. La iniciativa està recollida en l'Agenda 2030, que a través de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), dels quals un mínim de 6 estan relacionats amb l'Economia Circular. “Estem al capdavant d'aquest canvi de paradigma, perquè som els que tenim la major capacitat per mobilitzar els ciutadans. Així, ciutadans i governs locals vivim una simbiosi que resulta ser la palanca per al canvi cap a models de gestió i de convivència ambientalment més responsables”, ha remarcat Valls.

Miguel Delgado comentava que “estem immersos en un sistema de producció i consum lineal, un sistema pensat per maximitzar la producció i el consum, no per reciclar o aprofitar”. En canvi, l'economia circular és un model econòmic orientat a “l'assoliment de sistemes de producció i consum més eficients i resilients, que preservin els recursos dins d'un cicle continu i n'optimitzin el seu valor”, exposava Delgado. Delgado ha afirmat que, segons diversos estudis, mostren que l'economia circular pot “reduir els costos en processos industrials fins al 50%, redueix un 32% el consum de matèries primeres i un 50% les emissions dels gasos d'efecte hivernacle (ACCIÓ, 2019) i implica una millora en l'eficiència energètica i reducció consum d'aigua i residus”.Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 25/06/2020


Segueix-nos a :