Notícies

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
12/01/2021

La Capella de Sant Joan enceta la seva programació d'enguany amb l'exposició de Sergi Bernal “Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar”

Desenterrant el silenci

El projecte forma part de les diferents propostes expositives i pedagògiques que el Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca i Vinseum han programat per recordar l'escola republicana al Penedès

A partir d'aquest divendres 15 de gener i fins al diumenge 21 de febrer la Capella de Sant Joan serà l'escenari de l'homenatge al mestre republicà Antoni Benaiges, assassinat a al petit poble de Burgos i enterrat en una fossa comuna l'any 1936.

En una escola rural republicana de principis dels anys 30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta de l'alumnat d'aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l'estat. El mestre en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys després d'aquell assassinat, el relat d'aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d'una fossa comú, un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l'oblit.

Descobrirem tota una vida dedicada a l'escola i als infants, de la mà del seu antic alumnat i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps; i la vergonya de la fosses comunes que encara avui existeixen i que sembla que mai s'exhumaran.

A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil sinó que també vol tancar la història d'una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i el seu alumnat que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d'editar el quadern El mar.

Aquesta exposició també reivindica una pedagogia on l'alumnat sigui el centre del procés educatiu, com amb l'exemple dels quaderns que aquells alumnes editaven a l'escola del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on Antoni Benaiges seguí el mètode Freinet.

El projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou 4 facsímils del quaderns de l'Antoni Benaiges (1934-1936), 1 fotografia plastificada del grup escolar de Bañuelos, 2 fotografies en cartró ploma d'una impremta i 2 llibres Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar.Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 12/01/2021


Segueix-nos a :