Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Acte d'agenda

dijous06octubre '22

Estrena del documental 'Pla Barenys. La Vilafranca que hagués pogut ser'

Dates i lloc: 

Dijous 6 d'octubre
Auditori de Vinseum

Horari: 

A les 19 hores

Organització i contacte: 

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

06/10/2022 - 19:00

El documental Pla Barenys. La Vilafranca que hagués pogut ser ha estat produït per Penedès TV (Joan Beumala, Goretti Martínez i Joan Mestres).

El documental compta amb la participació de l’arquitecte Josep Soler, la geògrafa M. Àngels Alió, la historiadora de l’Art Immaculada Socias i l’historiador Ramon Arnabat.

L’abril de l’any 1933, l’Ajuntament de Vilafranca va convocar un concurs per a la confecció del ‘Plànol general de clavegueres i del projecte d’eixamplament’ de la vila. El concurs el va guanyar l’arquitecte Josep M. Barenys i Gambús amb una proposta que transcendia l’encàrrec inicial. Barenys dibuixava una Vilafranca delimitada per una gran via de circumval·lació, que havia de desenvolupar el seu creixement de forma racional, donant resposta a les necessitats de la població i plantejant una estructura interna equilibrada, amb equipaments, espais verds i zones especialitzades. Amb un horitzó a cinquanta anys vista, la Vilafranca que imaginava Barenys tenia en compte la mobilitat, la higiene i l’activitat productiva. En definitiva, la vida de les persones que habitaven i habitarien la vila, que la visitaven i la visitarien en el futur.
El desenvolupament del Pla Barenys va quedar truncat per la guerra i la dictadura franquista però és hora de conèixer més a fons un projecte que recollia les avantguardes del moment, les adaptava al benestar de les persones i del qual en conservem rastres avui dia.

Cal fer reserva prèvia a entrades.vinseum.cat 


pujar inici

Accessibilitat