Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Acte d'agenda

Exposició monogràfica dedicada al gran il·lustrador Ricard Opisso

Dates i lloc: 

Del 17 de febrer al 26 de març de 2023
Espai Cultural Fòrum Berger

Horari: 

En horari de dijous a dissabte de 18h a 20h. Diumenges i festius de 12h a 14h i de 18h a 20h.

Organització i contacte: 

Fundació Pinnae

17/02/2023 - 19:00 a 26/03/2023 - 20:00

La mostra es composa de més de 30 obres d’aquest artista únic, que va iniciar la seva trajectòria amb Antoni Gaudí i es va fer popular il·lustrant les pàgines del TBO.

L’ambició i desimboltura d’Opisso el van portar a participar en pràcticament tots els ambients artístics barcelonins. Fou deixeble d’Antoni Gaudí a l’obrador de la Sagrada Família, també fou soci del Cercle Artístic de Sant Lluc i del Reial Cercle Artístic. A més, va assistir freqüentment a l’estudi de l’uruguaià Joaquín Torres García i Pau Roig, així com al taller d’escultura dels germans Juan i Julio González i també dels germans Llongueras i Francesc Galí. La seva visió subjectiva i les seves experiències el converteixen en una personalitat única al conjunt de la modernitat barcelonina.

A través de les seves memòries —manuscrites durant els anys cinquanta del segle XX i transcrites pràcticament completes al llibre “Barcelona i Els Quatre Gats. Un gir cap a la modernitat”, editat per Gothsland el 2019 — s’ha posat de manifest la importància d’aquest artista, en conviure i freqüentar els tallers dels artistes principals que van residir a la capital catalana a principis del segle XX.

Opisso va ser el principal precursor de les revistes d’historietes il·lustrades. Gràcies a la iniciativa de Joaquim Buïgas i Garriga es va sumar al grup d’autors que faria del TBO el gran referent nacional, fins a l’extrem en què la Reial Acadèmia Espanyola va incloure l’accepció “tebeo” el 1968.

De fet, el TBO va passar de vendre uns gens menyspreables 9.000 exemplars el 1917 a més de 220.000 abans de la Guerra Civil Espanyola, que la va convertir a la revista il·lustrada més venuda a Espanya durant aquest període.

Opisso és i serà recordat per ser el responsable del logotip de la revista i realitzar les historietes que van aparèixer publicades a la portada. No obstant, no només va ser el gran abanderat del TBO. Opisso va col·laborar amb la majoria de revistes artístiques i satíriques del moment. Una selecció d’algunes d’aquestes capçaleres relacionades amb l’exposició són Cu-Cut!, Papitu, Iris, L’Esquella de la Torratxa, Hojas Selectas, Hispania, Joventut, KDT, Luz, Pèl & Ploma, Quatre Gats i fins i tot la parisenca Le Rire.


pujar inici