Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Acte d'agenda

divendres24novembre '23

Homenatge a Jaume Patrici Sayrach Fatjó, el vicari antifranquista revolucionari

Dates i lloc: 

Divendres 24 de novembre de 2023
Sala Mossèn Vinyeta

Horari: 

A les 19.00h

24/11/2023 - 19:00

Acte de record i homenatge a Jaume Patrici Sayrach Fatxó dels Xiprers que va ser vicari un vicari revolucionari de la parròquia de Santa Maria de 1958 a 1961. Sayrach va impulsar una seriosa transformació de l’Acció Catòlica i de la JOC treient la joventut dels locals parroquials i impulsant-la a un compromís cívic.

Era un home pausat, però inquiet, espiritual però amb una amplia cultura i connectà la joventut de Vilafranca amb grup inquiets de Barcelona. A la vila impulsà el setmanari Acción Católica –arrelat a la vila des de 1909— traient el “católica” del títol i obrint-lo a les realitats setmanals de la vila i la comarca i augmentant els textos en català. Va ser a Vilafranca 32 mesos i les pressions del poder feren que fos traslladat a Barcelona, al Poble Nou. Després d’uns anys a Roma estudiant fundà una parròquia popular al barri suburbial del Fondo a Santa Coloma de Gramenet.
En les primeres eleccions democràtiques va ser elegit regidor per la llista del PSUC, amb mossèn Lluís Hernández de cap de llista.

Sayrach morí el 1 de gener de 2023. En l’acte d’homenatge que preparen persones que els van conèixer en la seva estada a Vilafranca, es presentaran els seus últims llibres “Enllà”, “Laetus dies hic” i “Vuitanta anys” plens de records i reflexions.


pujar inici