Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Directori

ASSOCIACIÓ BALL DE CERCOLETS

Associació Ball de Cercolets

Més informació

El Ball de Cercolets, és una dansa tradicional, habitual en comarques vinicoles catalanes, originada en les cerimònies i festes de la verema dels mesos de setembre i octubre, en què era habitual simular la construcció d'una bota, que els ballarins feien amb els seus cèrcols adornats de fulles de cep i flors.

La dansa coneguda com Ball de cercolets consta de diverses figures com són el quadre, l'estrella i el globus. També tenen altres balls com són els Platerets, el Ball rodó, la Serp, la Cercavila. El dia 31 d'agost al migdia fa l'actuació de lluïment a la plaça de la Vila.

La primera referència és de 1716. Al llarg del segle XIX i XX apareix documentat en múltiples ocasions conservant-se fins a l'actualitat.
Els cèrcols de fusta coberts de cotó fluix i cintes es renoven anualment. Primer es posen en remull i s'assequen a l'aire lliure per donar-los flexibilitat seguint un costum heretat dels seus antecessors. Seguidament es cobreix el cèrcol amb cotó fluix i s'hi entortolliguen les cintes.

Junta Directiva

Persona de contacte: Julià Soler

Temes relacionats
Comparteix:

pujar inici

Accessibilitat