Història de l'edifici

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici > L'Ajuntament > Casa de la Vila > Història de l'edifici

Història de l'edifici

L'origen de l'edifici de l'actual Casa de la Vila és un palau gòtic civil del segle XIV, probablement propietat de Bernat Pellicer (esmentat en les cròniques de la conselleria de Jaume II). Tot i que ha estat transformat per diferents intervencions, l'edifici ha mantingut l'estructura característica del gòtic civil català: un pati central, l'escala i la galeria.


Segurament, els nombrosos arcs apuntats de la planta baixa són originals del segle XIV, igual que les restes arqueològiques que van sortir a la llum arran de les reformes que es van dur a terme als anys 60 del segle XX. Aquestes troballes estructurals que van posar de manifest l'existència d'unes cavalleries o d'un pati interior contenien ceràmica baixmedieval diversa.

L'any 1559 el Consell Municipal Vilafranquí (constituït a finals del segle XIV) va comprar l'edifici a Joanot Caldes, per instal·lar-hi l'Ajuntament, que en aquell moment estava a la plaça del Blat (actual plaça de la Constitució). 


Cal destacar la façana del carrer Sta. Maria, on encara es poden observar elements d'interès com els carreus de pedra buixardats disposats en fileres horitzontals, dues gàrgoles en forma d'àliga amb les ales plegades sobre el seu cos i una finestra geminada, probablement del segle XVI


Amb les reformes de l'any 1969 van aparèixer uns dipòsits excavats al subsòl que coneixem amb el nom de sitges. Se'n van descobrir fins a sis i algunes tenen més de quatre metres de profunditat. Al segle XVI el Consell Municipal devia construir aquestes sitges per emmagatzemar gra, ja fos gra procedent d'impostos satisfets en espècie o ja fossin reserves que en moments de carestia (males collites, epidèmies, guerres...) la Universitat (ajuntament) tenia per abastar la població. La intervenció arqueològica portada a terme a la planta baixa l'any 2004 amb motiu de l'última reforma realitzada, va permetre localitzar un altre mur original del segle XIV i una altra sitja (segle XVI), tapada per una roda de molí i plena de tota mena d'objectes: fragments de ceràmica, de vidre, de ferro; i fins i tot, d'algunes restes humanes.


La façana principal de l'Ajuntament ha tingut diferents fesomies al llarg de la història. L'any 1604 es fan unes reformes i es col·loca l'escut de la vila (al qual s'hi afegeixen les 4 barres enmig de les 2 torres, usades de sempre). Més tard es col·locaren els lleons.


La façana principal i el pati interior es van modificar definitivament a finals del segle XIX i començament del segle XX. Tres arquitectes diferents van intervenir en el disseny d'aquests elements. L'any 1892 l'arquitecte municipal Antoni Vila dissenya la façana. Tot i que no tindria l'oportunitat de plasmar el seu projecte, aquest va servir de base a l'hora de traçar les seves propostes tant a Santiago Güell com a Eugeni Campllonch, els dos arquitectes més prolífics de l'arquitectura modernista a Vilafranca. 


Santiago Güell elabora un nou projecte d'edifici l'any 1893, del qual només s'arriba a executar la part corresponent al pati interior. Es tracta d'una obra primerenca de Güell, però també una de les més destacades on empra l'eclecticisme com a estil.
El primer pis respon a un projecte Neo-Romànic clar; destaca la galeria de finestres d'arc de mig punt que recolzen sobre pilars motllurats, i que al seu interior contenen dues finestres més petites.
El segon pis i la planta baixa estarien més lligats a un projecte basat en elements del Neo-Renaixement: arc rebaixat i escala d'accés, finestres d'arc de mig punt més petites i separades les unes de les altres per trams de paret... 
L'any 1909 Eugeni Campllonch dissenya la façana definitiva i introdueix motius ornamentals propis del Modernisme: elements florals, motllures que envolten totes les obertures dels pisos. Les línies del coronament són ordenades clàssicament de manera horitzontal i els balcons presenten balustrades i fanals de peu de llums rodons. Al segon pis, destaca el rellotge, emmarcat per unes garlandes de fruites i flors classicistes.


Text: Triade, Serveis Culturals.

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 25/11/2016


Segueix-nos a :