Sala Pau Boada

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici > L'Ajuntament > Casa de la Vila > Sala Pau Boada

Sala Pau Boada


La sala de reunions i de rodes de premsa de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès que avui coneixem com a Sala Pau Boada ha tingut altres noms i usos al llarg de la història. Al segle XIX s'havia anomenat Sala del Conclave i més endavant es va dir Sala Sant Ramon de Penyafort

Actualment el protagonisme de les pintures murals de Pau Boada que converteixen l'estança en un lloc realment especial han acabat per rebatejar la sala. 

Pel que fa als usos, l'any 1871 s'hi va instal·lar la Biblioteca popular, promoguda per Raimon Parera i Ramon Coll, dos benefactors de la vila, sensibles a la instrucció de les classes populars. Pau Boada
(1910-1975), el noi de Ca la Giralta, va decidir plegar el negoci familiar de pastisser i dedicar la seva vida a la pintura. 
Per bé que mai acabà de professionalitzar-se com a pintor i va compaginar la seva principal afició amb feines a l'Estació Enològica primer i al Museu de Vilafranca més tard. 

Pau Boada va rebre l'encàrrec de decorar les parets de la sala Sant Ramon de Penyafort l'any 1956. Ho va fer amb la tècnica del tremp d'ou gras amb incisions als contorns i brunyits sobre taulers de fusta enguixats. 
L'estil inconfusible i personal de Pau Boada amb colors plans, lliure de perspectives i d'altres constrenyiments pictòrics, ens mostra d'una manera sintètica i lúdica els elements que singularitzen el Penedès i Vilafranca. En un pany de paret hi trobem els límits històrics i geogràfics del Penedès emmarcant l'estampa idealitzada de la Vilafranca medieval i moderna. 
En els altres dos panys el cicle de la vinya (i el camp penedesenc) al llarg de les quatre estacions. I, finalment, el comerç a Vilafranca del Penedès (mercats, fires i botigues). 
Cal pensar que des dels seus orígens medievals fins a l'actualitat, la prosperitat de Vilafranca és indestriable de la prosperitat del seu comerç.

Text: Triade, Serveis Culturals.
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 25/09/2015


Segueix-nos a :