Història

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici > Sobre la ciutat > Història

Història

ELS ORIGENS

Vilafranca del Penedès va nèixer a principis del segle XII, al voltant d'una antiga torre anomenada Dela, en un lloc imprecís, prop de la Via Augusta. La Vila va ser poblada ja en temps de Ramon Berenguer i en el creixement del nucli inicial de la vila, van influir-hi diversos factors: la situació geogràfica, les franqueses concedides, la tranquil·litat envers els sarraïns i l'impuls que li va donar el Comte de Barcelona.

L'EPOCA MODERNA

Fins a mitjans del segle XIV hi ha una època de creixement de Vilafranca. A partir de la meitat d'aquest segle s'inicia un cicle de calamitats, epidèmies i guerres que va incidir fortament a la nostra vila, El cicle s'inicia amb les males collites. L'any 1333 és conegut com el mal any primer. Continuarà amb la pesta del 1348 i altres que van seguir. Diverses epidèmies de morbo, còlera, grip... van afectar Vilafranca els anys 1530, 1558, 1564,... la Guerra dels Remences (1483-1486), La Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió (1705-1715). 
Malgrat aquesta situació general, l'activitat econòmica i comercial de Vilafranca no va aturar-se, tot i que no va ser com en segles anteriors que marcaran tota aquesta època arreu del país. 


L'ÈPOCA ACTUAL

Des de 1950, Vilafranca efectua un gran creixement. Rep indústries diverses i el sector del vi i dels cava es desenvolupa àmpliament. Vilafranca és avui una de les principals ciutats mitjanes de Catalunya, un centre econòmic i comercial dotat de tots els serveis i amb bones comunicacions que l'apropen a les principals ciutats catalanes i de l'Estat.

© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 06/07/2017


Segueix-nos a :