Agenda

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Agenda > Detall de l'acte

Agenda

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
 

Exposició: “Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar”

Imatge de l'agenda

Descripció

El projecte forma part de les diferents propostes expositives i pedagògiques que el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Vinseum han programat per recordar l’escola republicana al Penedès.

En una escola rural republicana de principis dels anys ’30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta dels alumnes d'aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre en canvi acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil.

Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d'una fossa comuna, un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l’oblit.

Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als nens, de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps; i la vergonya de la fosses comunes que encara avui existeixen i que sembla que mai s’exhumaran.

A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil sinó que també intenta tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern de “El mar”.

Aquesta exposició també reivindica una pedagogia on l’alumne sigui el centre del procés educatiu, com amb l’exemple dels quaderns que els mateixos alumnes editaven a l’escola del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on Antoni Benaiges segui el mètode Freinet.

El projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou 4 facsímils del quaderns de l’Antoni Benaiges (1934-1936), 1 fotografia plastificada del grup escolar de Bañuelos, 2 fotografies en cartró ploma d’una impremta i 2 llibres “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”.

Dates i lloc

Proper acte: 20/01/2021 Fi: 21/02/2021 20:00h
Capella de Sant Joan
PL. Sant Joan, de, 001

Horari

De dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Organització i contacte

Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i VINSEUM

Observacions

Aquesta exposició forma part del programa Escola i República organitzat conjuntament amb VINSEUM. Podeu visitar "Quan la vida entra a l'escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)" a la Capella del VINSEUM, fins el 21 de març. 

Per a concertar visites per a grups educatius a les dues exposicions escriviu a: educacio@vinseum.cat.
D’alguna manera, amb aquest programa que vincula tres municipis del Penedès (Vilafranca, Olèrdola i Santa Margarida i els Monjos), inaugurem les celebracions del 90è aniversari de la proclamació de la 2a República; efemèride que ben segur marcarà part de l’activitat cultural de tot el 2021 al nostre país.

Fitxers relacionats

Situació
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 12/01/2021


Segueix-nos a :