Hemeroteca

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici >L'Ajuntament t'informa > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
20/05/2008

Presentació del llibre Eusebi Pérez Martín. Recordar per viure, viure per recordar

Portada llibre Portada del llibre que es presenta a Vilafranca sobre la figura d'Eusebi Pérez..

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha editat el llibre Eusebi Pérez Martín. Recordar per viure, viure per recordar que ha anat a càrrec de l’historiador vilafranquí Ramon Arnabat i a la presidenta d’Amical Mauthausen, Rosa Toran.

La presentació del llibre tindrà lloc el proper dijous dia 29 de maig, a les 8 del vespre, a l'auditori del VINSEUM, Museu de les cultures del vi de Catalunya. A l'acte, està previst que hi assisteixin familiars d'Eusebi Pérez, residents a Caracas.

Eusebi Pérez Martín és un vilafranquí que va ser deportat i supervivent de Mauthausen (1940-1945) i exiliat a Caracas (Veneçuela). El llibre recull el testimoni del període de la guerra civil, dels campaments de concentració francesos, dels campaments d'extermini nazis i de l'exili a Amèrica. Eusebi Pérez va morir el passat agost a Caracas.

El llibre compta amb pròlegs de José Luis Rodríguez Zapatero, president del govern de l'Estat, i de Joan Saura, conseller de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, entre d'altres. El llibre ha comptat amb el suport del programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Eusebi Pérez Martín
Eusebi Pérez Martín va néixer a Vilafranca del Penedès el 14 d'agost de 1920. Als 16 anys va marxar de Vilafranca com a milicià voluntari per combatre l'aixecament feixista, sense imaginar que aquesta opció seria l'inici d'una trajectòria que acabaria amb l'establiment a l'altra banda de l'Atlàntic, a Veneçuela. Entremig va patir, al costat d'altres republicans antifeixistes, 57 mesos d'internament al camp de Mauthausen.

Aquesta experiència va esdevenir un punt central de la seva vida que no va estar mai disposat a convertir en inútil, ans al contrari, per a Eusebi Pérez va esdevenir un símbol de la lluita i el triomf de la dignitat humana, enfront dels propòsits destructors del nazisme. La vida de l'Eusebi Pérez serveix per il·lustrar la trajectòria de molts republicans penedesencs: la II república, la Guerra Civil, l'exili i els camps de refugiats a França, la II Guerra Mundial i els camps d'extermini nazi, la impossibilitat de tornar al nostre país, i l'exili definitiu.

L'any 1972, amb molta por, va venir per primer cop per visitar la mare, i el 1978, amb motiu d'un nou viatge, va tornar per primera vegada a Mauthausen. El mateix any es va inscriure a l'Amical de Mauthausen. Avui, el camp de Mauthausen acull un Memorial per mantenir viu el record de la barbàrie comesa al camp i traslladar-lo a les futures generacions. L'antic camp té ara com a principal funció aconseguir que no s'oblidin les atrocitats que es van viure rere els seus murs i evitar que es repeteixin.

L'any 2005 Vilafranca va commemor el 60è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració i d'extermini del nazis, on van ser deportats i assassinats republicans catalans i espanyols procedents de l'exili. Després de l'alliberament, els pocs supervivents van jurar solemnement no oblidar mai. La majoria es van retrobar a l'associació Amical Mauthausen, que agrupa els exdeportats, familiars i amics. Aquest aniversari va culminar amb l'homenatge institucional a Eusebi Pérez Martín i quan nou dels deportats supervivents van descobrir un element escultòric que recordava les víctimes penedesenques i van plantar una alzina, al barri de la Girada. El monolit té inscrites unes paraules d'Eusebi Pérez que fan un crit a la memòria històrica:“El silenci dels republicans caiguts ha despertat el record del Penedès. En honor seu!“.

Més informació sobre Eusebi Pérez en aquesta pàgina web: Tots els noms.
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 20/05/2008


Segueix-nos a :