Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

10 denúncies a patinets elèctrics en un cap de setmana a Vilafranca

08 de maig de 2023

Des que va entrar en vigor l’enduriment de l’ordenança municipal de circulació pel que respecta als patinets elèctrics i altres Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), la Policia Local de Vilafranca ha interposat un total de 50 denúncies contra conductors que infringien la normativa, i 91 des de principi d’aquest any 2023.

La majoria d’aquestes denúncies han estat per circular per les voreres o per viatjar més d’un ocupant en aquests vehicles unipersonals.

Només aquest passat cap de setmana la Policia Local ha denunciat 10 persones que conduïen patinets elèctrics, dos dels quals també van ser denunciats per donar positiu per alcoholèmia, un dels quals viatjava amb una segona persona al vehicle, i un altre va ser multat per positiu en test de drogues.

Aquestes actuacions s’emmarquen en els controls que fa la Policia Local per reduir les conductes de risc de les persones conductores d’aquests vehicles amb l’objectiu de reduir l’accidentalitat que poden provocar.

Normativa més restrictiva

Cal recordar que els VMP són vehicles d’una o més rodes dotat d’una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics. Poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny compresa entre els 6 i els 25 Km/h. Només poden estar equipats amb un seient si estan dotats de sistema d’autoequilibri.

Fa dues setmanes van entrar en vigor els canvis a l’Ordenança municipal de circulació per fer-la més estricta amb l'objectiu de garantir la seguretat tant dels vianants com dels propis conductors. Aquesta canvis estableixen que els patinets han de circular preferentment per carril bici o per la calçada. No poden circular per vies on la velocitat pot ser superior a 50 km/h. En illes de vianants i carrers residencials, únicament poden circular pel carril destinat a la circulació de vehicles, en el sentit correcte de la marxa, a màxim 15 km/h i respectant la prioritat dels vianants. No podran circular en cas d’aglomeració de vianants.

Pel que fa als conductors de VMP, l’ordenança vilafranquina estableix que han de tenir una edat mínima de 14 anys, és obligatori portar casc de protecció i contractar una assegurança de responsabilitat civil.

Els VMP han de portar enllumenat per a hores nocturnes i timbre i l’ús és unipersonal i, per tant, no hi poden viatjar dues persones o més.

Amb caràcter general, els conductors de patinets i altres VMP també estan sotmesos a normativa de trànsit pel que fa a respectar la senyalització, consum d’alcohol i drogues, ús de mòbils i altres dispositius durant la conducció, etc. i al mateix règim sancionador com qualsevol altre conductor de vehicle.

En el cas de menors d’edat, els responsables subsidiaris són els progenitors o tutors legals.

pujar inici

Accessibilitat