Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

45 persones per trimestre assisteixen als cursos d’alfabetització en català per a persones nouvingudes

29 de maig de 2008
Gràcies a un conveni signat entre el Consell Comarcal de l'Alt Penedès i l'Ajuntament de Vilafranca, a través del Pla per la Convivència i el Civisme, es duen a terme a Vilafranca un seguit de cursos destinats a persones que fa poc que han arribat a Catalunya i que no estan alfabetitzades (o ho estan molt poc) en la seva pròpia llengua. Aquests cursos compten amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de la delegació de l'Alt Penedès d'Òmnium Cultural.

El pla de recepció i acollida, que impulsa el Pla per la Convivència i el Civisme de l'Ajuntament de Vilafranca, té entre els seus objectius garantir que tots els ciutadans i ciutadanes tinguin un coneixement suficient de les dues llengües oficials a Catalunya, tal com marca la legislació vigent, especialment en l'aprenentatge del català. El coneixement de les llengües autòctones és un dels elements bàsics per a la integració en la societat d'acollida, per a l'èxit dels processos d'inserció i de promoció laboral, a banda d'afavorir l'accés i la interacció envers els serveis públics.

Els cursos d'alfabetització en català per a persones nouvingudes s'organitzen cada trimestre i hi assisteixen unes 45 persones de mitjana, distribuïdes en diferents grups segons el nivell d'alfabetització. En les 45 hores que tenen de durada aquests cursos, es treballen conceptes bàsics d'alfabetització, de coneixement de l'entorn i de llengua catalana. Així, segons el nivell, l'alumnat aprèn des de reconèixer i comprendre les vocals i consonants per començar a escriure i llegir paraules fins a reforçar la lectura i l'escriptura per entendre textos breus. A més, es facilita informació sobre l'entorn en què viuen aquestes persones, s'informa dels serveis i recursos bàsics que cal conèixer i s'expliquen conceptes bàsics de la cultura i les tradicions de Vilafranca i de Catalunya. Finalment es fa l'expressió oral en català perquè l'alumnat adquireixi un vocabulari bàsic de temes quotidians.

Les persones que assisteixen a les sessions són sobretot dones marroquines, però l'assistència no es limita a aquest col·lectiu. Els cursos són gratuïts i qualsevol persona que vulgui accedir-hi s'hi pot apuntar posant-se en contacte amb el Servei de Català de Vilafranca, al carrer de la Font, número 39 (93 892 03 58).

Els cursos per a aquests col·lectius específics es van començar a assajar a Vilafranca a mitjans dels anys noranta, en observar que aquestes persones no podien accedir als cursos de l'oferta general del Consorci per a la Normalització Lingüística. Per aquest motiu, el CNL, la delegació a l'Alt Penedès d'Òmnium Cultural i l'Ajuntament van signar un conveni per potenciar aquests cursos i es van anar estructurant tal com es fan actualment. Seguint una estructura semblant, fa dos anys, el mateix CNL, Òmnium Cultural i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès van iniciar l'experiència a tota la comarca, a través del programa “Parlem-ne”. Enguany, les dues iniciatives s'han refós i la col·laboració entre tots els ens, conjuntament amb la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat, permet oferir els cursos a Vilafranca i a dotze municipis de la comarca.

Les dades de participació en els darrers cursos constaten que hi ha hagut un increment de gairebé el 10% de les persones participants, una xifra que mostra l'interès del col·lectiu nouvingut en l'aprenentatge de la llengua catalana, amb l'objectiu de millorar la seva integració i la seva formació.

pujar inici