Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El cicle Paraules als Claustres continua amb el concert "Acte de fe"

12 de juliol de 2021

Aquest proper dissabte 17 de juliol, a les 21h, el pati del Claustre de Sant Francesc es convertirà en el singular escenari per escoltar i veure el concert sonor i visual que amb el títol Acte de fe presenten el artistes Carlos Martorell, Adrià Grandia i Marc Vilajuana amb la col·laboració especial de la il·lustradora Estel·la Juvanteny.

Acte de fe és una relectura de cançons tradicionals religioses passades pel sedàs del s.XXI, una recerca que actualitza aquests discursos espirituals, artificis humans per intentar entendre i aconseguir allò que no podem. I és que avui dia ​ ens enfrontem i relacionem amb la tecnologia i les icones mediàtiques amb la mateixa fe (o escepticisme) que s’ha fet amb la religió durant tota la història​.
Aquest paral·lelisme el volen reflectir mitjançant una litúrgia mediada per una intel·ligència artificial​: un algorisme opac, una caixa negra amb la què habitualment ens relacionem per utilitzar qualsevol xarxa social o aplicació però de la què no en podem veure el contingut, i amb la què hem de confiar les nostres dades, la nostra ànima digital.

Aquesta relectura es planteja des de la idea que la cultura mai està dins una vitrina, intacta i immaculada, tenint en compte què és allò que ens uneix com a societat, i que, per tant, evoluciona amb els moviments del món què ens envolta. Els artistes veuen dels treballs propers com els del Niño de Elche amb Los Voluble, A Vore,... però també conceptualment amb compositors com Jep Nuix o Josep M. Mestres
Quadreny
.

El projecte el constitueixen quatre  persones que venen de diverses generacions, però què comparteixen interessos sobre l’experimentació en totes les seves vessants, inclosa la tecnològica, el fet religiós i, sobretot, la música.

Carlos Martorell és artista visual i sonor. Investiga la intersecció simbiòtica entre humans i tecnologia, així com en la relació entre imatge/moviment i so. Ha estat involucrat recentment en produccions com ​ Meteora (2019) amb Ensemble Topogràfic, presentat al ​ Cicle Escenes de l’Auditori ​ de Barcelona el passat febrer, o ​Llac ​(2016), presentat a ​Sala Hiroshima​.

Aquest any present la peça premiada al Delfí Colomer 2018 per la revisió del contrapàs ​Àer (Laia Santanach), i [kórps] (Miquel Barcelona), dos projectes coreogràfics d’actualització de partitures tradicionals.

Adrià Grandia. (Sant Fruitós de Bages, 1981). La viola de roda, instrument mil·lenari, ha sabut nodrir-se dels diferents estils musicals. Avui en dia encara es troba en definició i és cada intèrpret qui li sap donar una nova mirada a través del seu calidoscopi.
És amb les seves mans i del tractament electroacústic de l'instrument que la viola de roda continua la seva evolució constant. Actualment està immers en una nova visió de l'instrument gràcies a la combinació dels sintetitzadors modulars amb una versió elèctrica de la viola de roda.

Marc Vilajuana (Mataró, 1997). Artista escènic multidisciplinar, performer i creador. Avui dia treballa com a ballarí, cantant i intèrpret al musical Maremar de Dagoll Dagom i a​​ Kórps ​de Miquel Barcelona com a ballarí i cantant. Té un gran interès per la música antiga, per hibridar creació històrica amb moviment i concepcions contemporànies. Fruit de les seves investigacions, al 2018 inicia el duet musical Lico i Peri, juntament amb Elena Tarrats. El seu ampli interès per diferents disciplines artístiques (música, dansa i teatre)el predisposa a tot tipus de propostes: escèniques, plàstiques, de creació pròpia o d'intèrpret per a altres creacions.

Estel·la Juvanteny ha desenvolupat tota una metodologia performativa de traducció sonora, que reté l’essència del traç que la caracteritza i que li permet explorar les interrelacions, sensacions i discursos entre els elements que conformen tot l’exercici d’Acte de fe en un espai més abstracte. El resultat, sempre diferent i depenent de cada performance, és un grafisme semi-automàtic vermell sobre fons blanc, que es pot veure com es va dibuixant a cada moment.

Acte de fe és un espectacle gratuït programat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca dins el cicle Paraules als Claustres. Per assistir-hi és imprescindible inscriure’s a enviant un correu electrònic a: cultura@vilafranca.org

L’aforament al claustre és limitat i les inscripcions s’admetran fins a esgotar l’aforament.

ODS ODS4

pujar inici

Accessibilitat