Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’alumnat del PFI-PTT de Vilafranca lliura bicicletes recuperades en el marc del projecte Vilabicis Solidàries

14 de abril de 2021

L’alumnat de l’especialitat Auxiliar de fabricació mecànica del Programa de Formació i Inserció (PFI) – Pla de Transició al Treball (PTT) de Vilafranca porta a terme des del curs 2017/2018 el projecte Vilabicis Solidàries, que recupera bicicletes en desús donades desinteressadament per particulars, les repara i les dona a cooperatives d’iniciativa social que les cediran a persones amb dificultats de transport per arribar al seu lloc de treball o centre de formació. Per les tasques de pintura, Vilabicis Solidàries, compta amb la col·laboració dels alumnes del PFI–FIAP Auxiliar de pintura. La bicicleta és l’eix transversal del projecte per treballar aspectes mediambientals, socials i metodològics  i s’incorporen  valors com  la utilitat social, la dimensió ètica del coneixement i l’apropament dels joves al món laboral mitjançant processos de simulació d’empresa.

En el marc d’aquest projecte, enguany s’ha endegat una col·laboració amb el Parc infantil de trànsit d’educació viària de la Policia Local de Vilafranca. Els alumnes del PFI-PTT han realitzat el manteniment de les bicicletes del parc i n’han donat una de recuperada que s’afegirà a les accions formatives i d’aprenentatge per a la mobilitat segura adreçades a infants i joves.

També s’ha realitzat el lliurament de sis bicicletes recuperades a la cooperativa d’iniciativa social ACTUA, que gestiona serveis d’atenció a les infàncies i adolescències en risc d’exclusió. Aquestes bicicletes es destinaran a facilitar la mobilitat dels joves. 

El lliurament de les bicicletes va anar a càrrec dels alumnes responsables dels departaments de coordinació, comunicació i logística de Vilabicis Solidàries, David Toro, Eloi Gallardo i Mohamed El Kadi, amb la participació del director de l’Institut Alt Penedès, Carlos Rull, la monitora d’educació viària de la Policia Local de Vilafranca, Begoña Martínez, i Diego Muñoz, responsable de l’àrea tècnica d’ACTUA.

El director de l’Institut Alt Penedès, Carlos Rull, va destacar que el projecte “s’adiu perfectament als objectius de sostenibilitat del centre com a escola verda i promou valors solidaris”. Per la seva part, Begoña Martínez, en representació de la Policia Local de Vilafranca, i Diego Muñoz, d’ACTUA, agraïen la tasca feta als joves del PFI-PTT que donen una nova vida a bicicletes en desús.

Vilafranca compta amb un total de cinc PFI de modalitats diverses en funció de si estan gestionats pel Departament d’Educació de la Generalitat (PFI-FIAP), per l’Ajuntament (PFI-PIP) o si es tracta d’una modalitat de col·laboració entre ambdues administracions (PFI-PTT). Les especialitats professionals que s’ofereixen són les següents: Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic; Auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques; Auxiliar de pintura; Auxiliar d’hoteleria cuina i serveis de restauració; i Auxiliar d’imatge personal, perruqueria i estètica. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès impulsa els Programes de Formació i Inserció amb l’objectiu de qualificar els joves professionalment i facilitar la seva reinserció al sistema educatiu.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, destaca que els programes PFI són un “recurs fonamental per a la lluita contra l'abandonament escolar prematur i un itinerari formatiu molt ben valorat pel jovent que no ha obtingut el graduat en ESO. Quan els i les joves finalitzen i aproven el programa, aconsegueixen una qualificació professional i acadèmica, poden anar al món laboral o continuar l'itinerari formatiu realitzant un cicle formatiu de grau mitjà”.

Les persones que estiguin interessades es poden adreçar al Servei d'Educació de l'Ajuntament. Aquest mes sortirà publicada la informació del procés de preinscripció del curs 2021-22. Per a més informació cal consultar la web https://educacio.vilafranca.cat/.

       

pujar inici