Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca fa públic un protocol d’actuació davant les onades de calor

21 de juny de 2022

El regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, acompanyat per la cap tècnica de la regidoria, Montse Domènech, ha presentat aquest matí el protocol d’actuació davant les onades de calor sobretot per protegir els col·lectius més vulnerables, un dels quals és la gent gran.

El regidor ha afirmat que el canvi climàtic “ja és aquí. Les onades de calor cada vegada seran més sovintejades i vindran més aviat. Fa anys que estem treballant i aplicant un protocol, però ara creiem adient fer-lo públic i fer una crida a tothom a seguir els consells i a utilitzar els recursos que es posen a l’abast en cas d’onada de calor”.

En primer lloc Ramon Zaballa ha fet una crida sobretot a l’autoprotecció. “Beure aigua en abundància, posar-se gorra, passar per l’ombra, evitar esforços en hores de màxima insolació, tancar les persianes de casa durant el dia o sortir a les hores de menys sol... són consells de sentit comú”, ha a afirmat.

Per altra banda, també ha informat del protocol que l’Ajuntament estableix quan hi ha un episodi d’onada de calor, que s’activa quan, segons el Procicat, s’ha d’arribar a temperatures de més de 35º durant almenys tres dies seguits. El protocol preveu activar campanyes informatives, contactar amb col·lectius vulnerables i establir “refugis climàtics” amb una temperatura confortable i amb punts d’hidratació. Aquests refugis són els dos Casals Municipals de Gent Gran, el del Tívoli i el de l’Espirall (c/ Gelida), l’Escorxador i la Biblioteca Torras i Bages. Aquests dos darrers equipaments estarien disponibles durant l’horari d’obertura habitual, mentre que els Casals de Gent Gran, a banda de l’horari normal d’obertura, es podrien arribar a obrir els caps de setmana en cas d’onada de calor. El regidor ha remarcat que són 4 punts força equidistant des dels diversos barris  de Vilafranca, a uns 10 minuts caminant des de qualsevol punt de la Vila.

Ramon Zaballa ha recordat també que diversos espais a l’aire lliure poden actuar de refugis climàtics naturals. És el cas dels parcs Tívoli, Sant Julià, la Pelegrina, de la Pau o la rambla de Nostra Senyora. “Aquests espais disposen d’arbrat abundant, bancs per seure i fonts per fer-hi una estada confortable”, explicava.

Atenció a la gent gran que viu sola

Per altra banda, una mesura més del protocol és l’atenció a les persones de més de 80 anys que viuen soles. “Durant la pandèmia ja vam contactar amb més de 350 persones en aquesta situació a través d’un equip de voluntaris per saber com estaven i si necessitaven alguna cosa. En cas d’onada de calor també contactarem amb elles per explicar el protocol i per saber de la seva situació”, ha dit el regidor.

Sobre la possibilitat d’obertura lliure de les piscines, Ramon Zaballa ha dit que, per l’experiència d’anys anteriors, no és una opció que es plantegi. “És un equipament allunyat i en anteriors episodis d’onada de calor no en feien ús els col·lectius vulnerables a qui està destinada la mesura”, ha afirmat.

pujar inici

Accessibilitat