Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Campanya per conscienciar que no s’ha d’alimentar els coloms

01 de març de 2021

Amb el lema “Per la seva salut i la de tothom, no alimentis els coloms”, l’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa a partir d’avui una campanya a les xarxes socials i amb cartells informatius en espais freqüentats pels coloms fent una crida a la ciutadania perquè no s’alimenti la població de coloms a la vila. La campanya s’allargarà durant dos mesos, fins a finals d’abril, i comptarà també amb la participació dels agents cívics de l’Ajuntament i agents de proximitat de la Policia Local.

En el darrer any a la majoria de ciutats, també a Vilafranca, s’ha detectat un increment de les persones que donen menjar als coloms al carrer. Està científicament comprovat que, com més accés a aliment tenen els coloms, més es reprodueixen i, d’aquesta manera, s’incrementa sense control la població.

La presència d’animals a la ciutat és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable. Però, quan una de les espècies creix desmesuradament, es converteix en una plaga, com és el cas dels coloms, que poden arribar a produir moltes molèsties per proliferació descontrolada i brutícia a causa dels excrements i de les restes de plomatge.

Quan els coloms tenen excés de menjar, augmenten la cria i això porta a una major competència entre ells, arribant a agressions físiques, i a la transmissió de malalties entre els  individus de la colònia, disminuint així el seu benestar. Un colom només necessita 30 grams d’aliment al dia. Superar aquesta quantitat és perjudicial per als mateixos individus, que no se saben controlar i, sempre que se’ls doni menjar, menjaran.

En canvi, si els coloms dediquen més temps a la recerca d’alimentació entre la gran quantitat d’espais verds que hi ha a Vilafranca i a l’entorn natural, milloren la seva salut i la seva condició física, estan més en forma i poden accedir a una dieta més sana i natural. Els coloms tenen una gran capacitat de vol i d’orientació. Poden mantenir velocitats de 50 km/h durant moltes hores.

Control de la natalitat

A Vilafranca el control de la natalitat dels coloms es fa mitjançant dispensadors d’aliment amb nicarbazina per reduir les postes d’ous. La nicarbazina inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. L’aliment es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l'hora i la quantitat de producte a dispensar. Actualment a Vilafranca hi ha instal·lats 5 punts de control. S’ha comprovat que en les colònies de coloms tractats on s’ha eliminat l’alimentació per part de les persones, la seva condició física i la qualitat de vida han millorat significativament.

A banda de les publicacions a les xarxes socials i dels cartells informatius, també en el marc de la campanya els agents cívics de l’Ajuntament informaran la ciutadania i sobretot les persones que habitualment alimenten els coloms de la conveniència de no alimentar-los. Els mateixos agents cívics, en la seva actuació a peu de carrer, també s’encarregaran de detectar possibles llocs de nidificació de coloms per poder-ho comunicar als propietaris i requerir-los per poder-ho solucionar.

L’Ajuntament de Vilafranca recorda que l’Ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença prohibeix expressament alimentar els coloms tant a la via  pública, com a les zones privades exteriors com portals, finestres, terrasses, balcons o  patis interiors. En cas que els agents de la Policia Local detectin persones que reincideixin en aquesta conducta, poden aixecar actes de denúncia que podrien comportar multes d’entre 100 i 400 euros.

La regidora de Salut i Consum de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas, ha assegurat que, si no es fa un control exhaustiu de la població de coloms, “pot comportar riscos  per a la salut pública, a banda que són uns animals que embruten els nostres carrers, mobiliari urbà..., però són animals que tenen dret a la vida com qualsevol ésser viu”. Per Doblas, és per això que es duen a terme “totes les mesures necessàries per controlar la seva reproducció, amb l’assessorament d’un bon equip de professionals”. La regidora ha recordat que molts veïns i veïnes porten temps patint les molèsties per aquest augment de la població. “Hem estat al seu costat i han estat clau per poder detectar on eren les grans colònies, on hi havia persones que els hi donaven menjar, i hem pogut treballar conjuntament amb ells per tal de trobar la millor solució tant per als animals com per a les persones. És difícil trobar l’equilibri per poder conviure, però trobar-lo és possible”, ha dit.

pujar inici