Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Capacitats 2023 reivindica els drets de les Persones amb Discapacitat

28 de novembre de 2023

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, a través de la regidoria d’Igualtat, i les entitats membres de la Comissió Municipal pel Benestar de les Persones amb Discapacitat (CMBPD) presenten el programa Capacitats 2023, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.

El programa inclou un conjunt d’activitats com xerrades, exposicions, cinema, activitats infantils de conta-contes i diverses propostes de sensibilització en l’àmbit general i també en l’àmbit educatiu. Encapçala el programa l’exposició i l’acte d’inauguració de Capacitats 2023, amb el lema Fes-te còmplice! Ajuda’ns a trencar barreres! L’exposició, instal·lada al Fòrum Berger Balaguer, es concep com una mostra interactiva i participativa, on es poden manifestar les capacitats i discapacitats que qualsevol de nosaltres podem tenir. Es complementa amb un vídeo recull de les opinions dels usuaris de les entitats organitzadores. L’acte inaugural serà aquest dissabte, 2 de desembre, a les 12h a l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer, on es podrà visitar l’exposició fins al 17 de desembre.

El tinent d’alcalde de l’àrea de Serveis a les persones, Miquel Medialdea, ha manifestat la importància d’aquest programa per mostrar i sensibilitzar sobre les situacions de discapacitat: “És important prendre consciencia de conceptes com la inclusió o l’accessibilitat. Un bon moment per reflexionar sobre si els diferents espais i activitats públiques són inclusius i accessibles, perquè són aspectes que com a societat hem de tenir en compte”. A Vilafranca, el programa Capacitats i la commemoració del Dia Mundial de les Persones amb discapacitat vol posar en relleu el treball que cada dia es desenvolupa des d’entitats, serveis i institucions en suport de les persones amb discapacitat, així com el compromís per seguir avançant cap a una societat plenament inclusiva i accessible.

Aquest cap de setmana, 2 i 3 de desembre, la façana de la Capella de Sant Joan s’il·luminarà de taronja en commemoració del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat. 

Per al públic familiar, aquest diumenge dia 3, a la sala Zazie del Casal es projectarà la pel·lícula Ocells de pas, recomanada per a majors de 8 anys, i els dies 6 i 17 de desembre hi haurà sessions de contes amb El ganxo del capità Garfi i Quatre petites cantonades de no res a la Fira de Santa Llúcia.

El dia 12 de desembre s’oferirà la xerrada El dret a la vida independent amb perspectiva feminista, a càrrec de Rosa Conca, tècnica d’igualtat, membre de l’Oficina de Vida Independent i membre de Dones Diverses i altres entitats feministes. Serà a partir de les 17,30h a la xarxa Youtube.

El programa inclou la realització d’activitats i tallers de sensibilització a totes les escoles de primària de la ciutat: les escoles Baltà i Elias, Cristòfor Mestre, Dolors Piera, Estalella i Graells, Mas i Perera, i Pau Boada, i els col·legis Manyanet Vilafranca, Montagut, Sant Josep i Vedruna-Sant Elies. El taller de sensibilització en l’àmbit de la discapacitat està dirigit a l’alumnat de primària i secundària, organitzat per les entitats de la CMBPD. Pel que fa al taller per l'experimentació de les capacitats a través de la ceràmica i gravat anirà a càrrec de l’escola Municipal d’art Arsenal, adreçat a l’alumnat de 3r de primària. L’activitat és una proposta educativa per desenvolupar capacitats funcionals i artístiques, que es farà a les instal·lacions de l’Arsenal.
En el mateix àmbit educatiu per la sensibilització, les entitats duen a terme formació amb joves, que s’ofereix a través del catàleg d’activitats del PIDCES de la regidoria de Joventut.

Les entitats de la Comissió Municipal pel Benestar de les Persones amb Discapacitat (CMBPD) són la Fundació l’Espiga, Fundació Mas Albornà, Fundació Pro-Penedès, Entretots, Associació Univers Penedès, Entrem-grup cooperatiu d’inserció laboral, El Turó-Salut mental-associació de familiars i amics de l’Alt Penedès i Associació Autisme amb Futur.
 

Descarrega el programa (pdf)
 

 


 

pujar inici