Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Comencen les obres de rehabilitació del Mercat de la Carn

06 de juny de 2007
El motiu d’aquest canvi d’ubicació és l’inici imminent de les obres de rehabilitació integral del mercat que durant un període aproximat de sis mesos es faran en aquest edifici emblemàtic de Vilafranca, situat en ple centre històric de la ciutat.

El Mercat de la Carn ocupa el solar on, l’any 1754, s’havia construït la fàbrica de les “premses de lliura” per fer el premsat de les vinasses. L’any 1816 l’edifici va passar a ser teatre públic gràcies a l’empenta de Josep Milà de Ferran, pare dels germans Pau i Manuel Milà i Fontanals. Després d’una deteriorament considerable, l’any 1878 es va enderrocar i l’Ajuntament hi va construir el Mercat de la Carn i el Peix segons un projecte de l’arquitecte Adrià Casademunt i Vidal.

L’edifici està recollit dins l’actual PGOU en el Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Històric Artístic i Ambiental de Vilafranca del Penedès. Per aquest motiu, el projecte de rehabilitació permetrà condicionar i ampliar l’edifici a les necessitats d’un mercat modern i actual a la vegada que contempla la conservació dels seus elements més singulars i característics com la façana, que destaca per l’austeritat ornamental i la utilització del maó vist en l’emmarcament de les finestres i en el coronament de l’edifici, una tècnica totalment novedosa en l’època de la seva construcció. Així mateix, el projecte preveu recuperar la claror dels seus finestrals i conservar l’estructura de la coberta feta de cavalls de fusta sobre els que s’hi col·loca un entallat, també de fusta, amb un acabat exterior a base de teules àrabs.

A partir de l’inici de les obres de restauració, l’Associació de Paradistes del Mercat de la Carn, en la seva nova seu temporal del Mercat de la Pelegrina, restarà al servei dels clients en els horaris habituals, continuant amb la seva activitat, ja reconeguda, com a proveïdors de productes frescos de qualitat.

La reforma serà integral i ha de permetre recuperar part de l’activitat comercial que havia minvat darrerament. En l’actualitat tant sols estan obertes diàriament tres de les set parades de l’antic Mercat de la Carn i els dissabtes obre la parada dedicada al peix. Per redreçar aquesta tendència d’estancament en l’activitat del vell mercat, paradistes i Ajuntament han projectat reorientar-ne l’activitat, modernitzar els serveis i incorporar alguna activitat complementària que dinamitzi l’espai. L’obertura del mercat a tot el producte fresc i la inclusió d’un espai destinat a restaurant s’inclouen en la proposta final amb la qual l’Ajuntament i els paradistes pretenen convertir el Mercat de la Carn en el mercat del centre.

Amb la dinamització d’aquest mercat es potenciarà l’entorn comercial del centre de la vila i es podrà assegurar l’activitat en el sector de l’alimentació al centre. Històricament el Mercat de la Carn ha ofert un servei de qualitat i ha estat punt de referència de les compres d’aquest producte.

El nou mercat constarà de 7 parades de producte fresc. Aquestes parades només podran vendre producte fresc i hauran de garantir varietat d’oferta, com qualsevol mercat modern. A la planta baixa hi haurà 3 o 4 parades de carn/xarcuteria, 1 de peix i marisc, 1 de fruita i verdura. També una botiga de productes selectes. En la planta baixa també hi hauran 2 magatzems, 3 cambres frigorífiques i una sala de manipulació d’aliments. La novetat del projecte és la creació d’una planta altell amb un espai de restaurant/cafeteria. Aquesta zona, de nova construcció serà accessible a través d’un ascensor amb visió panoràmica del mercat i tindrà un accés independent del de la resta del mercat.

La superfície total construïda serà de 720 m2, 410 a la planta baixa i 310 a la planta altell.

pujar inici

Accessibilitat