Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Consells sobre Black Friday i consum responsable

22 de novembre de 2023

Aquest divendres 24 de novembre és el Black Friday, una data en la qual moltes persones aprofiten per avançar les compres nadalenques. I el dilluns 27 de novembre, té lloc l’anomenat Cyber Monday. Per això, botigues físiques i les que venen per Internet ja han començat a anunciar descomptes i ofertes. Amb aquest motiu l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) fa divulgació d’uns consells per a un consum responsable en aquestes dates. El consell principal és consumir el just i necessari i, si s’ha de comprar durant aquests dies, cal aplicar un sentit crític envers la publicitat, comprar amb criteri i reflexionar abans sobre la necessitat, per tal d’evitar compres impulsives i poc satisfactòries.

Una bona part de l’oferta que es troba a Internet és enganyosa i respon a estratègies de venda que no abarateixen realment els productes. S’aprofita l’ocasió per a donar sortida a productes de molt baixa qualitat. De vegades no es tracta de descomptes sinó de fraus. El consum compulsiu afavoreix les grans corporacions en detriment del comerç local i de proximitat, així com de les opcions de comerç just o d’economia social i solidària. 

Consells per planificar les compres:

  • Elaboreu una llista, d'acord amb el vostre pressupost, amb allò que necessiteu.
  • Compareu preus en diversos establiments i desconfieu de les ofertes molt llamineres que trobeu a Internet, ja que podria tractar-se d'un engany, de productes falsificats, etc.
  • Controleu especialment la despesa amb targeta de crèdit i les compres finançades per a no sobreendeutar-vos.
  • Recordeu que els productes han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat.
  • Reviseu que els productes mostrin tant el preu original o anterior com el rebaixat, o bé el percentatge de descompte. S'entén per preu original o anterior el més baix que hagi tingut el mateix producte en aquell establiment durant el mes anterior a la rebaixa.
  • Tingueu en compte que la publicitat és vinculant, és a dir, obliga a complir tot el que s’hi anuncia.
  • Conserveu les factures o els comprovants de compra, ja que són la vostra garantia i els necessitareu per poder reclamar.
  • En les compres per Internet disposeu de 14 dies per retornar els productes si no n'esteu convençuts; en aquest cas, tingueu present que l'empresa us podria cobrar despeses de devolució, sempre que ho hagi informat prèviament en les condicions de venda.

pujar inici