Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Conveni per desenvolupar programes i actuacions d’acolliment lingüístic per a persones immigrants

18 de febrer de 2008
La voluntat de l’Ajuntament, en el marc del Pla per la Convivència i el Civisme, i del Consorci és treballar conjuntament per a millorar la competència comunicativa de tots els col·lectius d’immigrants que no entenen la llengua catalana, com a recurs bàsic de cohesió social. El conveni permet desplegar el pla d’acolliment lingüístic de Vilafranca, amb l’objectiu d’afavorir la comprensió de la llengua catalana, la relació comunicativa i la integració de les persones immigrades en el context social, cultural i lingüístic de la ciutat.

El Servei de Català de Vilafranca s’encarrega de desenvolupar aquest pla d’acolliment lingüístic en base a diferents accions. Així, el Servei de Català treballa amb les persones nouvingudes mitjançant els cursos de català per a adults. Al llarg de l’any 2007 es van fer un total de 12 cursos, entre cursos bàsics i cursos semiintensius. Aquests cursos, que tenen 45 hores de durada, van tenir un èxit important i es van omplir amb les 25 places màximes per grup. Alhora es va generar una llista d’espera, que va donar lloc a l’organització de 6 cursos més per poder atendre les persones nouvingudes. Concretament es van organitzar alguns cursos inicials d’acolliment lingüístic, intensius, de 20 hores de durada, que es van omplir també amb les 25 places màximes que s’oferien.

Paral·lelament als cursos, a les persones nouvingudes que comencen a parlar una mica en català també se’ls ofereix el programa Voluntariat per la llengua, amb l’objectiu que es llancin a parlar en català gràcies a les trobades amb persones voluntàries fora de l’aula, en un context real i distès. Es tracta que destinin com a mínim una hora a la setmana, durant deu setmanes, a conversar amb la persona voluntària que se li assigna. Durant el 2007 hi van participar uns 120 aprenents i aprenentes.

Paral·lelament, el Servei de Català va participar en les sessions de suport oral dels cursos d’alfabetització en català que s’han organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Vilafranca i Òmnium Cultural durant el curs 2006-2007. Tot i que el Consorci per a la Normalització Lingüística no s’adreça directament a la població no alfabetitzada, a Vilafranca s’ha considerat interessant col·laborar en les sessions orals d’aquests cursos, veient la demanda que hi havia (uns 60 alumnes) i tenint en compte que els portaven a terme monitores voluntàries. La durada d’aquests cursos era de 130 hores: 100 d’alfabetització i 30 de suport oral, i estaven dividits en tres nivells. Inicialment, anaven adreçats a dones magribines, perquè van ser les primeres demandes que van arribar, però també s’hi van incorporar nois que assistien a mòduls de formació ocupacional i dones d’altres procedències.

pujar inici