Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Del 8 al 16 de febrer, temps de Carnaval a Vilafranca

30 de gener de 2024

Vilafranca del Penedès es prepara per rebre el XXIè Rei Carnestoltes i I de Vilafranca i celebrar una nova edició del Carnaval que tindrà lloc del 8 al 16 de febrer. La Comissió de Carnaval, fent treball en xarxa amb diferents agents i entitats, ha preparat una programació festiva, amb actes adreçats a tots els públics i que tenen com a fil conductor el temps.

La presentació del Carnaval vilafranquí va tenir lloc ahir dilluns a l’Escorxador amb la presència de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, que va destacar que el Carnaval històricament ha estat una període de disbauxa previ a l’època de restriccions que era la Quaresma, i va agrair la tasca d’una comissió que tira endavant els actes amb el suport del Servei de Cultura de l’Ajuntament.

El tret de sortida serà dijous 8 de febrer, a les 19 h amb l’Arribada de Sa Majestat el Rei Carnestoltes XXè i I de Vilafranca a la plaça de la Verema. Amb la seva Cort i la xaranga Estrella Band, el Rei anirà cap a la plaça de la Vila per prendre l’Ajuntament i fer el pregó que donarà inici oficial al Carnaval 2024. En acabar, flashmob amb tothom qui s’animi a ballar i botifarra d’ou pel públic assistent a càrrec de l’Agrupació de Barbuts. 

El mateix dijous a les 22.30h, Cal Bolet es vestirà de gala per acollir la glamurosa cerimònia de projecció i entrega de premis del Curtnaval, el concurs de Curtmetratges del Carnaval. Es podran veure un total de 9 curtmetratges fets a partir de la paraula clau “temps”, més el millor curt de tots que per descomptat és el del Rei Carnestoltes. Hi haurà tres premis: Premi de la Concubina dotat una caixa de cava i un pernil  i escollit per la Comissió del Carnaval i dos premis més escollits per votació popular, premi de la Serpentineta dotat amb una panera i premi de la Iaia dotat amb entrades per anar al cinema gentilesa de Cine Club Vilafranca. 

Divendres 9 de febrer la gresca continua amb l’Escorreguda de bars i el Ball de Gala en honor a SM el Rei Carnestoltes XXIè i I de Vilafranca. A partir de les 20h al pati de l’Escorxador es vendran els tiquets al preu de 10 € (entrepà i cinc consumicions) de  l’Escorreguda de bars que començarà a les 21 h fent un recorregut per diferents establiments del centre vila amb el Rei-molc mòbil i els PD RAM. Arribats de nou a l’Escorxador, al voltant de les 23.30 h, arrencarà el Ball de Gala del Rei Carnestoltes amb PD Zorras i premis per a la millor disfressa de grup i la millor individual. 

Els dissabtes a Vilafranca toca anar de Mercat i aquest bon costum no es pot perdre i sobretot pel Carnaval! Així doncs dissabte 10 de febrer, a les 12h el Rei Carnestoltes i la seva Cort faran les tradicionals Matinades al Mercat acompanyats de la Banda de l’EMM M Dolors Calvet. Paral·lelament, a les 12:30h a la plaça de l’Oli, en col·laboració amb el bar el Kau del Bilwi començarà un vermut electrònic amb DJ Hurtu tot esperant que arribin S.M. el Rei Carnestoltes XXIè i I de Vilafranca i la seva Cort.

Activitats adreçades al públic infantil

I a la tarda arriba el torn dels més petits de la casa que tenen el seu propi Carnaval. A les 17 h, a la plaça de la vila inici del Carnaval Infantil amb la sorollosa Despertada del Rei Carnestoltes per part dels infants i de la batukada de l’EMM M Dolors Calvet. Si Sa Majestat es desperta de la migdiada, cercavila rua a peu pels carrers del centre fins a la plaça Jaume I on continuarà la festa amb l’espectacle infantil La festassa de la Xaxi Band.

Seguint la línia de l’any passat, els moviments de lleure de la vila, GEP, MIV i AEiG Pere II i Santa Maria de Foix, AEiG La Canadenca també participen en el Carnaval Infantil organitzant una activitat pels joves de les mateixes entitats, a partir de 1r d’ESO, que consisteix amb una cursa d’andròmines que farà un recorregut diferent i en paral·lel a la rua infantil amb arribada a la plaça Jaume I. En acabar, berenar per a tots els infants.  

 

Cinema familiar al Kubrick

Enguany com a novetat la Comissió de Carnaval i Cine Club Vilafranca organitzen una projecció gratuïta de cinema familiar el dilluns 12 de febrer, a les 18 h al Cinema Kubrick amb la pel·lícula d’animació En Ralph, el destructor. El Confetinet i la Serpentineta rebran als infants al vestíbul del cinema i també hi haurà el photocall del Carnaval Infantil. S’anima al públic assistent perquè vingui disfressat.

Vetlla i enterro

Després de quatre dies de tot tipus d’excessos i celebracions amb tota probabilitat el Rei Carnestoltes deixarà aquest món per una causa que a hores d’ara es desconeix. Dimarts 13 de febrer, de 17.30 a 19h, s’instal·larà la capella ardent a la plaça de la vila per vetllar al Rei de cos present, donar el condol a la desconsolada vídua i tota la comitiva del Carnestoltes. Hi haurà un taller de confecció de sardines pels infants.

Dimecres de cendra, dia 14 de febrer, es farà a les 18 h la darrera vetlla i a les 19h sortirà el seguici fúnebre de la plaça de la Vila en direcció al parc Tívoli. La comitiva estarà formada per la Mort, els tabalers del Ball de Diables de Vilafranca, el fèretre del Rei Carnestoltes acompanyat de la Cort, la vídua i les ploraneres i la banda de l’EMM M Dolors Calvet.

Arribats al Tívoli s’oficiarà la cerimònia d’enterrament de SM el Rei Carnestoltes XXIè i I de Vilafranca i es llegirà el seu testament. L’acta es tancarà amb la sardinada popular a càrrec de l’Agrupació de Barbuts.

Rua de carrosses i comparses

Els actes del Carnaval 2024 finalitzaran divendres 16 de febrer amb la tradicional rua de carrosses i comparses que començarà a les 20.30h des de l’avinguda Tarragona cantonada carrer de Moja. S’han inscrit un total de 27 carrosses i 4 comparses.

Com a novetat, destacar que la rua de Vilafranca s’adhereix a la iniciativa de diferents municipis de la comarca perquè a les rues de carnaval no es ballin cançons irrespectuoses envers les dones i altres col·lectius. Per a fer-ho possible s’ha fet un treball de coordinació amb els Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, ideòleg i pioner en la matèria, Castellví de la Marca i Olèrdola. La idea és que a partir d’aquesta col·laboració en els propers anys es pugui aprovar un protocol conjunt i que progressivament s’hi vagin sumant més poblacions.

En acabar la rua, festa final de Carnaval a la rambla de Sant Francesc amb PD Jordi Rivas.

El Carnaval de Vilafranca està organitzat per la Comissió de Carnaval i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca amb la col·laboració de l’EMM M Dolors Calvet, l’Agrupació de Barbuts, Els 3 Mosqueters, el Ball de Diables, Cine Club Vilafranca, MIV, GEP, AEiG Pere II i Santa Maria de Foix, AEiG La Canadenca, l’Escola de Dansa Assumpta Trens, Las Colinas Ocasión, Bar El Kau del Bilwi i Bar Musical Minoria Absoluta.

 

pujar inici