Ajuntament de Vilafranca del Penedès
>> INCIDÈNCIA DEL SERVEI DE LA WEB MUNICIPAL

Per motius aliens a l'Ajuntament de Vilafranca, alguns serveis de la web municipal no estan operatius. Estem treballant per restablir-los al més aviat possible. Disculpeu les molèsties.

Notícia

Divendres s’inaugura a la Capella de Sant Joan l’exposició “La festa popular, catalanitat cívica”

12 de setembre de 2016

Just quinze dies després d’haver finalitzat la Festa Major de Vilafranca, la capella de Sant Joan acollirà a partir d’aquest divendres 16 de setembre, a les 8 del vespre, i fins al diumenge 9 d’octubre l’exposició produïda per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col•laboració de l’Institut Ramon Muntaner (Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana), que porta per títol: La festa popular, catalanitat cívica. Aquesta mostra és fruit del conveni signat entre l’Ajuntament de Vilafranca i la Generalitat de Catalunya.

L’exposició
L’exposició, comissariada pel folklorista vilanoví, Bienve Moya, membre actiu del Consell de la Festa Major de Vilafranca, vol explicar de forma gràfica i amena la festa entesa com a una de les principals manifestacions cíviques de la població, una manifestació que constitueix el marc idoni per expressar la catalanitat a l‘espai públic. 
L’objectiu és donar a conèixer l’antiguitat i la pregonesa del fenomen festiu, no tant des de l’òptica d’estudi antropològic o etnològic, sinó des del punt de vista de la sociologia i de la política, entenent la política com participació de les persones en els afers ciutadans.
L’exposició està plantejada en cinc àmbits: El primer àmbit és un espai introductori dedicat als orígens de la festa. Els tres àmbits següents descriuen l’evolució de la festa: la Festa Vella, marcada pel ritme dels treballs agraris, va donar pas a la Festa Nova, que es va consolidar a principis del segle XX incorporant les novetats arribades amb les grans exposicions industrials. Després del franquisme, amb la progressiva recuperació de l’espai públic, es va anar configurant la novíssima Festa Catalana del segle XXI. El cinquè i últim àmbit aplega un recull d’objectes que relacionen l’art amb la festa, el joc i la celebració.

El Comissari
Bienve Moya va fer estudis dramàtics a Barcelona i,  a la dècada dels 70 dels segle XX, exercí d’actor per tota la península i Europa. Animar dels cursos sobre cultura popular a l’Escola Rosa Sensat, escola de mestres. Iniciador de la Xarxa de Teatres Públics  de Catalunya. Promotor de Trapezi, Fira Internacional del Circ (Reus-Vilanova i la Geltrú). Amb el Taller de Músics de Barcelona, inicià el projecte Socatalà, d’investigació de la música tradicional contemporània. Treballà a l’Ajuntament de Barcelona i en altres poblacions durant els anys de la transició en la recuperació del calendari festiu de la ciutat. Guionista de Catalunya Ràdio del programa Imaginari, rondalles i llegendes catalanes que obtingué el Premi “Camera” del Consell Audiovisual Mundial (París). Ha publicat novel•la i llibres sobre cultura popular: La Festa a Catalunya, 1995; Llegendes urbanes i narracions suburvials, 1999; Llegendes del Penedès i les valls del Garraf, 2005; Flordesaüc, Camins d’Al-Andalus, 2006; Balan Balansiyya, 2009, Pont Blau, 2009; Una mà de sants; 2011, etc. L’any 2009 rebé el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cultura popular.
La inauguració tindrà lloc a les 8 del vespre d’aquest divendres i comptarà amb la presència del seu comissari, Bienve Moya, i de regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

 

pujar inici

Accessibilitat