Ajuntament de Vilafranca del Penedès
>> INCIDÈNCIA DEL SERVEI DE LA WEB MUNICIPAL

Per motius aliens a l'Ajuntament de Vilafranca, alguns serveis de la web municipal no estan operatius. Estem treballant per restablir-los al més aviat possible. Disculpeu les molèsties.

Notícia

Els infants edunautes de Vilafranca celebren la seva Festa de Graduació

30 de maig de 2022

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va organitzar dijous i divendres passat a la Zona Esportiva la Festa de graduació del Passaport Edunauta, un acte de reconeixement a tots els infants de 3r i 4rt de primària de totes les escoles de Vilafranca per haver participat activament en les moltíssimes activitats de lleure educatiu que ofereix Vilafranca (lúdiques, esportives, culturals, per a fer en família...) i que conformen el Catàleg d’Activitats Edunautes.

Aquest acte reconeixia la feina feta i va comptar amb la presència de la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i la Capitana Edunauta, que van fer lliurament de diplomes i el reconeixement d’aprenentages fet pels infants. L’acte culminava amb un espectacle musical molt engrescador, un concert interactiu amb “hits” històrics on tota la comunitat Edunauta de Vilafranca podia gaudir plegats de la música.

Vilafranca del Penedès és un dels municipis on, des del curs passat, s’està implementant el Passaport Edunauta, amb la participació de les 10 escoles d’educació infantil i primària de la Vila i de l’escola d’educació especial Delta-Espiga, així com també amb la col·laboració d’entitats i equipaments socials i educatius.

L’Ajuntament de Vilafranca va decidir presentar-se a la crida de la Fundació Bofill per implementar el Passaport Edunauta i avui és un dels 10 municipis de la xarxa de ciutats edunautes amb experiència gràcies a la prova pilot duta a terme en l’edició anterior. Ara la xarxa s’ha ampliat i ja són 26 els municipis que treballen per la igualtat d’oportunitats educatives fora de l’àmbit escolar amb la participació i col·laboració de centres educatius i entitats i equipaments  educatius i  culturals.

El Passaport Edunauta és una eina que afavoreix que cada infant tingui accés a oportunitats educatives fora de l’escola en condicions d’equitat, una  proposta que connecta tot el potencial educatiu de la comunitat a favor dels infants i una iniciativa que reconeix que s’aprèn en molts moments, en molts espais i de maneres molt diverses.

Reconèixer aprenentatges fora de l’àmbit escolar

Amb aquest reconeixement es dona resposta a algunes de les línies d’actuació municipals en matèria educativa, com és el reconeixement dels aprenentatges que tenen lloc dins i fora de l’aula des d’una visió d’Educació 360, la que veu els infants en la seva totalitat i la que veu tots els espais com a llocs de possibles aprenentatges. El passaport és l’eina que permet fer aquesta connexió.

Per dur a terme aquest projecte ha esta imprescindible la implicació de les escoles, ja que han estat elles qui han distribuït el passaport entre l’alumnat de cicle mitjà (3r i 4t de primària), amb un total aproximat de 1.000 alumnes participant d’aquest projecte.

Més de 150 activitats edunautes

Des de l’inici del curs escolar i fins a finals de juliol d’enguany, l’Ajuntament –en col·laboració amb diverses entitats de la vila- ofereix un catàleg actiu, amb més de 150 activitats, gairebé totes gratuïtes, que es pot consultar a través de la web de l’Ajuntament i també s’envia amb una periodicitat mensual als centres educatius perquè puguin fer-ne difusió entre el seu alumnat.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, ha posat en relleu l’emoció de veure “l’entusiasme dels infants i compartir-ho amb ells junt amb els educadors. És la primera vegada que fem una festa podent compartir-ho amb tots els centres, fent xarxa, ja que l’any passat amb motiu de la Covid ho vam haver de fer visitant els centres i grup a grup. Agraeixo la complicitat dels tutors per fer arribar les propostes, i animar les famílies a acompanyar els fills en aquesta galàxia d’aprenentatges”.

D’altra banda, la regidora també ha agraït la col·laboració de diverses entitats i equipaments culturals i educatius del municipi en l’elaboració d’un catàleg d’activitats edunautes, on s’intenta que la majoria d’activitats siguin gratuïtes per tal de garantir l’accessibilitat de tots els infants. En aquest sentit, Xell Montserrat fa una crida a les entitats i a tothom qui ofereixi propostes educatives, a formar part de la xarxa d’activitats edunautes.

L’acte de graduació dels edunau­tes tanca el cercle del projecte i mostra als infants la importància d’aprendre en tot moment i de moltes formes diverses. Enguany, la celebració s’ha fet en horari lectiu per tal de garantir la participació de tots els infants i el treball comunitari amb les escoles i les entitats edunautes participants.

pujar inici

Accessibilitat