Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El barri Molí d’en Rovira continuarà rebent inversions importants durant aquest mandat

07 de novembre de 2023

L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, continua aquesta setmana el projecte d’Alcaldia de Proximitat amb visita al llarg d’aquesta setmana al barri del Molí d’en Rovira. Aquestes visites, que s’allargaran de dilluns a dijous i on l’alcalde estarà acompanyat de membres de l’equip de govern i de l’equip tècnic municipal, les anirà fent a tots els barris en les propers mesos. FranCisco Romero es reunirà amb les juntes de les associacions de veïns, visitarà comerços i equipaments del barri i mantindrà trobades temàtiques sobre Espai públic, Seguretat i convivència i Propostes de millora amb tot el veïnat que hi estigui interessat. També tindrà contactes individualitzats amb aquells veïns i veïnes que ho hagin sol·licitat mitjançant un xat directe per WhatsApp al núm. 600 464 238 o per correu electrònic [email protected]. També es pot sol·licitar a través del telèfon fix de l’Ajuntament 93 892 03 58. L’alcalde comentava en l’inici de la visita al barri del Molí d’en Rovira que ahir mateix es reunia amb la junta de l’AV i que ja estan “agendades diverses trobades de petit, mitjà i gran format, visites a empreses i queipaments. Detectem molt d’interès a participar i plantejar propostes”.

Coincidint amb el primer dia de visita al Molí d’en Rovira, Romero ha exposat en roda de premsa l’estat de diversos projectes que s’estan treballant al barri i que han de veure la llum durant aquest mandat. L’alcalde ha fet la compareixença davant de la Nau Cortina, al c/ Comerç, 29, un equipament que ja ha estat rehabilitat en una primera fase per ubicar-hi el viver de celleristes en la part de la nau que té accés al c/ Comerç. Aquesta 1a fase ja està finalitzada amb una inversió de 508.253,06€. L’actuació ha estat subvencionada parcialment pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb 174.904,405€ i una subvenció per part de la Diputació de Barcelona amb càrrec al Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valors patrimonials d’un import de 200.000€.

Per abordar la rehabilitació integral de la nau pública del carrer Comerç, FranCisco Romero ha recordat que ja es disposa d’una subvenció dels fons Next Generation de la Unió Europea d’1,3 MEUR que implica que el projecte ha d’estar executat abans del 2026. “Per tant, és un projecte que cal encarar de forma imminent si volem assegurar els terminis”, ha insistit l’alcalde. Romero apuntava que actualment s’està treballant en dues línies diferents: analitzar la viabilitat tècnica d’instal·lar-hi la 2a biblioteca amb el Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que ho veu amb bons ulls, i, d’altra banda, acordar a nivell polític en el marc del debat de pressupostos del 2024, amb els grups municipals que porten al seu programa aquest tema, la part d'inversió pública que cal complementar al fons europeu per fer la rehabilitació. Segons l’alcalde, la Nau Cortina, amb el viver de celleristes i una biblioteca “pot aportar valor afegit al barri i a prop de l'estació i donar resposta a les peticions del barri que té pocs espais d'equipament públic”.

Connexió amb la plaça de l’Estació

Les inversions derivades dels convenis signats al mes de juliol passat entre l’Ajuntament i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i ADIF són un altre paquet important de projectes, una part dels quals incidiran en el barri Molí d’en Rovira. FranCisco Romero ha recordat que els convenis suposen una inversió d’ADIF de 16,1 MEUR. D’aquests, uns 5 MEUR s’invertiran a millorar les connexions entre el carrer del Comerç i la plaça de l’Estació i en millores a l’equipament i funcionalitats de l’estació. En concret es preveu la construcció d’una llosa de cobriment en el calaix descobert de l’estació, uns 90 metres, davant del passeig del Camp dels Rolls per connectar el c/ Comerç, a l’alçada del c/ Magarola, amb la plaça de l’Estació. Un cop completada es podrà suprimir l’actual passera que connecta l’estació amb el c/ Comerç.

Sobre aquesta inversió l’alcalde ha recordat que segons el conveni signat amb ADIF, el calendari estimat és que la contractació del projecte es faci ens propers mesos, que es redacti entre 2024 i 2025, que al 2026 es contractin les obres i que s’executin entre 2026 i 2028. Això vol dir que abans de finalitzar l’actual mandat, estaran en marxa aquestes obres per connectar el c/ Comerç amb la plaça de l’Estació. Per complementar aquestes actuacions, FranCisco Romero ha anunciat que l’Ajuntament vol tirar endavant la renovació de la plaça de l'Estació. “Al 2024 encarregarem un projecte que es pugui executar entre el 2025/2026 conjuntament amb la renovació del clavegueram i de la xarxa d'abastament per part d’Aigües de Vilafranca” ha comentat.

Bisbe Estalella

Un altre projecte que està avançant és la reurbanització del c/ Bisbe Estalella, en el marc d’una 2a fase del PIICC, que ha d’afavorir la connexió de la part nord del barri amb la nova urbanització del c/ Comerç i amb l’avinguda Barcelona. Actualment s’està adjudicant la redacció del projecte d’urbanització a un equip tècnic extern. Aigües de Vilafranca farà prèviament la renovació de les xarxes d’abastament de tot el carrer i del clavegueram de dos trams (Comerç-Sarriera i Melió-Dr. Fleming). Les obres de reurbanització es farien a continuació. És un projecte que podria començar l’any vinent.

Per l’alcalde, tant l’obra de connexió del c/ Comerç amb la plaça de l’Estació com la de reurbanització del c/ Bisbe Estalella han de suprimir les barreres que encara hi ha entre el Centre i el Molí d’en Rovira “per afavorir la mobilitat i la implantació d’activitats i iniciatives empresarials que siguin complementàries a l’oferta actual”.

Millores a l’espai públic

L’alcalde FranCisco Romero ha explicat també que, com a treball previ a la visita al barri del Molí d’en Rovira, els tècnics municipals han analitzat detalladament l’estat de la via pública, a partir de les demandes presentades per la junta de l’Associació de Veïns. En aquest sentit s’ha elaborat un dossier on es contemplen diversos punts on cal executar millores a nivell de paviments, d’arbrat, de supressió de barreres arquitectòniques, etc. Aquestes actuacions s’aniran desenvolupant en els propers mesos.

Per finalitzar, l’alcalde ha animat el veïnat del Molí d’en Rovira a participar en les trobades temàtiques que tindran lloc aquesta setmana al local de l’Associació de Veïns i Veïnes (plaça de Vilanova, 1) a les 19h:

  • Dimarts 7 de novembre: Propostes de millora i Seguretat i Convivència
  • Dimecres 8 de novembre  Propostes de millora i Espai públic

 El proper barri que visitarà l’alcalde serà el Poble Nou del 27 al 30 de novembre propers.

pujar inici