Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El Carnet Blanc de la gent gran s’obre a les persones prejubilades

03 de desembre de 2007
Fins ara podien accedir al Carnet Blanc les persones empadronades a Vilafranca majors de 65 anys i menors de 65 anys, amb la condició de pensionista però aportant informe laboral per certificar que no estan en actiu. Des d’ara també les persones prejubilades, és a dir, gent que no està donada del tot de baixa de la Tresoreria de la Seguretat Social però que a qui no els és permès treballar, també podran accedir als avantatges del Carnet Blanc.
Aquests avantatges són els següents:
· Microbús urbà: abonament de 10 viatges a preu de 5. Caducitat d’un any o al canvi de tarifes. Cal anar a comprar-lo a Caixa Penedès presentant el Carnet Blanc.
· Abonament Complex Aquàtic. De jornada completa: Matrícula 31,27 euros i quota 13,35 euros (preus 2007). Abonament de migdia: matrícula 15,61 euros i quota 10 euros.
· Activitats del teatre Cal Bolet (activitats organitzades pel patronat) i les que determini la regidoria de Cultura: 50% de descompte en les entrades.
Per accedir a aquests serveis cal presentar el Carnet Blanc, que es tramita a l’OAC de l’Ajuntament, aportant una fotografia de mida carnet i l’informe laboral, si s’escau.
Al marge del Carnet Blanc pròpiament dit hi ha tot un ventall de serveis amb bonificació o gratuïts adreçats a les persones majors de 65 anys o menors de 65 anys que pateixin algun tipus de dependència:
· Suport a les persones en el seu domicili.
Cal sol·licitar-lo a Serveis Socials i, segons els ingressos econòmics i la situació social, es poden obtenir bonificacions del 100, 70 i 45%).
- Xec-servei de neteja domèstica: 215 beneficiaris/àries aquest any 2007
- Xec-servei de suport personal: 132 beneficiaris/àries aquest any 2007
- Àpats a domicili: 20 beneficiaris/àries aquest any 2007
- Teleassistència domiciliària (gratuïta si es reuneixen els requisits): 311 beneficiaris/àries en data d’avui
· Bonificacions en taxes i impostos.
L’Ajuntament ofereix a la gent gran, segons barem econòmic, un seguit de bonificacions en taxes i impostos. Així es bonifica el preu de l’abastament de l’aigua amb l’import del 75% del 1r mínim, i se subvenciona el pagament del rebut de l’Impost sobre béns immobles (IBI). Cal sol·licitar-lo a l’OAC, del 10 de gener al 20 de febrer presentant la documentació que es marca a les bases de la sol·licitud. Com a novetat enguany, hi haurà la gratuïtat de la Taxa per recollida de brossa. Fins ara els beneficiaris només pagaven 3 euros.
Finalment també s’ofereixen beques per assistir a les Colònies per a la Gent Gran, que s’han de demanar quan s’obre el termini de sol·licitud.
Les persones discapacitades que pateixen alguns tipus de dependència també disposen dels mateixos serveis, inclosos els del Carnet Blanc.
En aquest apartat, i adreçat a les persones amb dèficit auditiu i visual (ja siguin persones d’edat avançada o persones discapacitades), l’Ajuntament de Vilafranca va instal·lar bucles magnètics (adreçats a persones amb audífon) per facilitar l’audició en els equipaments públics següents: Escorxador, Auditori, Sala de Plens de l’Ajuntament, sala de gimnàstica del Complex Aquàtic, Biblioteca Torras i Bages, sala de Vilafranca Virtual, sala dels Trinitaris, sala del Centre de Formació Ocupacional Francesc Layret i teatre Cal Bolet.
També s’ha adaptat una sala de la biblioteca Torras i Bages perquè es puguin fer tertúlies al voltant d’un tema, amb la participació de diverses persones alhora. També es disposa del servei de préstec de dos bucles i d’un aparell monocanal i receptor amb FM per a qualsevol persona que ho necessiti de manera temporal per assistir a un acte, a una sessió, etc.
Per a les persones amb dèficit visual i discapacitat visual s’han instal·lat a la biblioteca Torras i Bages dos programes adaptats que permet l’accés a Internet i a diferents programes de tractament de text.

pujar inici