Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El PFI La Forquilla de la Fassina participa en una masterclass de sifó al restaurant El Racó de la Calma

02 de maig de 2016

El Programa de Formació i Inserció (PFI) d'Auxiliar d'Hoteleria: Cuina i Serveis de Restauració, del Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca organitza visites a empreses de l'entorn per tal de complementar la formació que els alumnes reben en el centre i en les empreses on fan les estades pràctiques.

Recentment, els alumnes del PFI van visitar el Racó de la Calma, restaurant situat al centre de Vilafranca amb oferta gastronòmica de temporada i plats elaborats a partir de diferents tècniques culinàries. L’objectiu d’aquesta formació es va centrar en que els alumnes experimentessin directament el treball en l’àmbit de la restauració i mantenir un primer contacte amb empresaris del sector. Un cop al restaurant es va portar a terme una masterclass de preparacions amb la tècnica del sifó, impartida pel xef Xavier Arnan. En un principi el xef va explicar als alumnes el seu itinerari professional i les seves inquietuds en la restauració, després va explicar que és un sifó, la història del sifó i les seves utilitats. El xef va  argumentar que el sifó és un estri que serveix per inserir aire en una preparació líquida on necessariament hi ha d’haver nata, gelatina o clara d’ou, a través de gasos com el nitrogen (N2O) i el carbònic (CO2), aconseguint una transformació de la seva textura en escuma, potenciant el sabor i augmentant el seu volum. Amb aquesta tècnica de la cuina molecular,  el xef Xavi Arnan va fer diverses demostracions,  com per exemple, una escuma de crema catalana, una escuma de taronja i, la més original i sorprenent, una escuma de clara d’ou fregida que després es podia farcir.

El Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca destaca la importància de la col·laboració de les empreses del sector del territori en el projecte formatiu dels alumnes, ja que permet un contacte directe entre alumnat i empresaris. Aquest fet facilita, per part dels empresaris, un coneixement dels futurs treballadors i, per part de l'alumnat, el desenvolupament del seu itinerari formatiu amb l'adquisició de competències bàsiques relacionades amb la vida social, el món del treball i l'aprenentatge. 

El Programa de Formació i Inserció és un programa orientat a joves de 16 a 21 anys que no han acreditat l'ESO. És una formació teoricopràctica que té com a finalitat millorar la qualificació professional, facilitar la continuïtat formativa a cicles formatius de grau mitjà o altres i millorar les oportunitats d'incorporació al món laboral dels joves. 

El PFI d'Auxiliar d'Hoteleria: Cuina i Serveis de Restauració és de caràcter gratuït. Està promogut pel Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, autoritzat i subvencionat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil. 

pujar inici