Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El VINSEUM posa en marxa el nou equipament amb les “Visites d’obres”

15 de febrer de 2023

Des del passat octubre, les empreses Sono i Croquis, adjudicatàries de la producció i muntatge de la nova museografia del museu treballen a ple rendiment en la construcció física de l’exposició estable del VINSEUM (il·luminació, vitrines, tarimes, etc.). Tal i com estava previst, el muntatge museogràfic finalitzarà abans de l‘acabament del primer semestre de l’any, mentre la inauguració haurà d’esperar fins a finals d’any 2023. La part audiovisual del projecte, amb un paper protagonista a la proposta museogràfica, acumula retards ocasionats per complicacions en el procés de licitació i d’adjudicació de la producció audiovisual. Així ho han explicat en roda de premsa el president del Vinseum, Joan Tarrada; el director del museu, Xavi Fornos, i l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

Roda de premsa

A partir del dissabte 18 de febrer, el museu activa el nou equipament estrenant les ‘Visites d’obres’. Xavi Fornos comentava que "habitualment una visita d’obres és aquella inspecció d’una edificació que fan regularment arquitectes i operaris i que serveix per a supervisar la correcta execució del projecte constructiu. En aquest cas, les visites d’obres al nou VINSEUM, aniran a càrrec de l’equip del propi museu i permetran descobrir, setmana a setmana, les novetats que es van incorporant al projecte, en un work in progress que avançarà fins a la seva completa realització. Serà una activitat on s'explicarà un viatge per les noves instalacions i proposta museugrafica". L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, valora que "és interessant ensenyar la transformació de l'espai de forma progressiva. Val la pena que la gent pugui acompanyar-la i veure els avenços d'una obra importantissima per Vilafranca i pel Penedès. Aquest és un museu molt transversal, que ésturisme, però també identitat. La gent de Vilafranca i el Penedès hem de venir a veure i ens hi hem de reconèixer". Regull afegia que "la del nou Vinseum és la inversió cultural més gran que mai s'ha fet a Vilafranca". El pressupost total ha estat de 15MEUR, 9MEUR dels quals han estat subvencionats per Fons Feder, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya. 

Les Visites d'obres que s'inicien aquest dissabte són una proposta cultural especialment adreçada al públic local, curiós per saber com avança el projecte del museu. La visita partirà de l’exposició Alcem la copa! per conèixer un resum dels objectius i continguts de la nova exposició estable i després accedirà al nou edifici visitant la planta baixa i el soterrani per imaginar com seran quan estiguin a ple rendiment.
Les visites d’obres s’adaptaran en funció dels treballs de muntatge de la museografia, incorporant les novetats més destacades en el seu recorregut. Tindran un preu de 2 € per persona i es programaran tots els dissabtes i diumenges a les 12 del migdia.

Una de les primeres novetats que podran gaudir els usuaris és la recuperació del mural de la vinya i el vi que el pintor Pau Boada va crear l’any 1960 i que ja llueix a la planta baixa del nou edifici. El procés per salvar un mural originalment ubicat a l’edifici enderrocat no ha estat senzill, tant per les dimensions de l’obra (de 32 m2) com per la tècnica emprada (pintura acrílica sobre guix). Però la feina duta a terme per Krom, l’empresa especialitzada en restauració i arrencaments murals, ha permès salvar amb gran èxit una pintura emblemàtica de l’antic museu que forma part del un patrimoni històric de Vilafranca del Penedès, de la comarca, i de la tradició vitivinícola de Catalunya.

Mural de Pau Boada

Visita d’obres
Dissabtes i diumenges, a les 12 hores
Preu: 2 € (inclou degustació de vi del celler de la quinzena, most pels menors). Gratuït pels menors de 12 anys i els Amics del VINSEUM.
Places limitades.
Es recomana reserva prèvia a entrades.vinseum.cat
La visita es realitzarà en català.

pujar inici

Accessibilitat