Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Es presenta un nou espai d’atenció a la salut sexual, afectiva i reproductiva específicament per a joves a la Nau

23 de novembre de 2022

Aquest matí s’ha presentat a l’Espai Jove la Nau un nou espai d’atenció a la salut sexual, afectiva i reproductiva específicament per a joves, que serà conduït per les llevadores del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Alt Penedès. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Joventut, Miquel Medialdea, de la llevadora de l’ASSIR i responsable del nou espai d’atenció, Patrícia García, i de la responsable del programa PIDCES, Anna Brunet.

Miquel Medialdea recordava que amb aquest nou servei es vol recuperar un espai d’informació i orientació sexual per a joves que ja havia existit a l’anterior casal de joves de l’Etcètera. “Entenem que en el trànsit de l’adolescència a l’edat adulta és una època de molts canvis començant pel propi cos i que els joves han de tenir un acompanyament i un assessorament. És aquí on hem col·laborat les dues parts, l’ASSIR i el Servei de Joventut per portar el servei de La Tarda Jove a La Nau. És important que el jovent rebi assessorament i informació professionals i fiables i no s’informi només pel que troba a Internet”, ha afirmat.

L’objectiu de “La Tarda Jove” és apropar l’ASSIR a les i els joves fins als 25 anys a un espai agradable i proper per al col·lectiu jove, de caràcter anònim, confidencial i gratuït. Amb aquest nou espai que s’oferirà a la Nau, el servei estarà disponible a partir de la setmana que ve tant a l’ASSIR del CAP Alt Penedès (pl. Penedès), els dilluns de 15 a 16h, com a la Nau els dimarts, de les 18.30 a  les 19.30h. L’accés a la Tarda Jove de la Nau es realitzarà sense cita prèvia i estarà obert a tota la població jove interessada.

Si alguna persona està interessada a fer la reserva de la cita prèvia, es podrà fer a través de la responsable del Programa d’Informació i Dinamització als Centres de la Secundària PIDCES, personalment o a través del telèfon mòbil 690 353 717. Si bé la intenció inicial és que no sigui necessària aquesta reserva per accedir-hi.

Mateixos serveis que a l’ASSIR

La llevadora i referent de la Tarda Jove de la Nau, Patrícia Garcia, explicava que l’objectiu del nou servei és “apropar-se als i les joves i fer-ho en un entorn fora de l’ambient mèdic. També ens adaptem a les seves dinàmiques, que impliquen més immediatesa i informalitat. Per això, també atendrem sense cita prèvia”. Els serveis que s’oferiran a La Tarda Jove seran:

  • Assessorament i prescripció de mètodes anticonceptius i preservatius gratuïts.
  • Assessorament i gestió de receptes en determinats casos.
  • Anticoncepció d’urgència - En el cas d’haver tingut una relació sexual que comporti risc d’embaràs.
  • Informació sobre el coneixement del cicle menstrual.
  • Informació  sobre l’embaràs no desitjat o no planificat, i gestió d’accés a l’avortament voluntari.
  • Cribratge i detecció d’ITS (Infeccions de transmissió sexual) i gestió de receptes pel tractament adequat de les mateixes.
  • Assessorament sexual i afectiu.

Relació amb el PIDCES

La Tarda Jove a l’Espai Jove La Nau sorgeix a partir de la relació que des de fa uns anys hi ha entre les professionals del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva–ASSIR Alt Penedès i la responsable del programa PIDCES (Programa d’Informació i Dinamització als Centres Educatius de Secundària).

Aquesta relació s’ha consolidat per l’interès creixent dels i les joves adolescents en aspectes relacionats amb la sexualitat i l’afectivitat, especialment entre els nois i les noies de 3r i 4t d’ESO que participen en el projecte Altaveus de dinamització de la participació juvenil en els centres de Secundària de la vila.

En els projectes treballats amb aquests joves relacionats amb la Salut Sexual i l’Afectivitat, les llevadores de l’ASSIR han realitzat diferents formacions específiques per tal de potenciar campanyes informatives i de sensibilització El curs passat 2021-2022, es van fer diferents accions d’informació sobre la salut i la diversitat sexual a través del PIDCES i en col·laboració amb els centres educatius de secundària de la vila en que hi van participar uns 1.350 joves.

pujar inici