Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Exposició escultòrica de Raquel Camacho

27 de febrer de 2017

Divendres 3 de març, l’artista Raquel Camacho inaugura la seva exposició “Fràgils” a la Sala dels Trinitaris, a les 8 del vespre.
“Fràgils” és una exposició en la qual es mostra el treball més actual de l'artista Raquel Camacho. A l'exposició podrem veure tant obra gràfica, concretament litografies amb pedra, com obra escultòrica realitzada amb fusta, plomes, alabastre, marbre i coure.
Un total de dinou peces escultòriques ompliran l’espai de la Sala dels Trinitaris talment un bosc màgic de fragilitat i bellesa. Es tracta d’una exposició essencialment metafòrica . El que més impacta d’aquest bosc és la substitució de les fulles per plomes. Diverses branques de matolls, secs i pelats, acaben els extrems amb petites i etèries plomes blanques.
En oposició a l’exuberància primaveral, els troncs pelats de l’hivern ens comuniquen la desolació, la solitud i el desempar. Les branquetes, que havien sostingut les fulles verdes plenes de vida, es mostren nues, desprotegides, estàtiques sense el dringar que el vent li donava. Raquel Camacho agafa les branques i les vesteix; a l’extrem de cada branca, com si fos una florida, hi apareix una ploma, o més aviat un plomissol. La funció dels plomissols és escalfar; amb les seves barbes desordenades, lliures i suaus, ens recorden els polls més menuts, com petites esferes delicades, lleugeres i extremadament suaus que inviten a la protecció i encenen la tendresa.
Després d’un període de més de deu anys sense exposar, dedicada intensament a la recerca en el terreny del disseny Raquel Camacho torna al circuit artístic mitjançant una mostra de les seves últimes creacions gràfiques bidimensionals mitjançant la litografia sobre pedra fruit del treball amb la seva Eugène Brisset, una premsa litogràfica del segle XIX, així com peces escultòriques tridimensionals que acompanyen y complementen les litografies.
Raquel Camacho és investigadora en disseny, artista visual i professora d’arts plàstiques i disseny. El seu treball abasta des de la comunicació i la identitat visual fins  el motion graphic, el mapping i el videoart, amb un interès especial per a l’educació i la recerca en l’àmbit del disseny.
Després d’una llarga formació acadèmica, amb l’obtenció de diversos màsters (Màster en “Motion Graphics i Mapping”; Màster en “Resech Desing”; Màster en “Temps i llocs en l’escultura moderna”.  És Doctora en Disseny Gràfic per la Universitat de Belles Arts i des de l’any  2015 és la directora de l’Escola d’Art i Disseny Gaspar Camps d’Igualda, on imparteix classes d’art i disseny gràfic. També és professora d’aquesta disciplina a l’escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca des de l’any 2004.
Actualment te un taller propi de litografia sobre pedra i gravat per a l’edició d’obra gràfica.
La inauguració de l’exposició anirà a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i la presentació serà a càrrec del filòsof, dissenyador i crític d’art Xavier Vives i Sabaté.
L’exposició Fràgils es podrà veure a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 2 d’abril en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes i diumenges de 18 a 20h.

pujar inici