Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Exposició i recital de poemes de l’artista i poeta Joan Vinuesa Baliu, en el cicle Paraules als Claustres

16 de maig de 2023

En el marc del cicle Paraules als Claustres, aquest divendres 19 de maig, a les 20h, hi haurà una doble cita artística al Claustre de Sant Francesc. Per una banda la inauguració de l’exposició antològica de pintures i per l’altra el recital de poemes inèdits de l’artista i poeta Joan Vinuesa Baliu.

El poeta i pintor Joan Vinuesa (Barcelona, 1952) presenta a la Sala fosca del Claustre de Sant Francesc "Paraula sobre pintura" una mostra antològica del seu camí artístic visual. De sempre, l’expressió visual i literària han anat lligades amb tota concordança i coherència en aquest gran artista, fidel representant de la contracultura catalana dels anys 70’s del segle XX. Ara, passats els anys, Joan Vinuesa ens ofereix una mostra del seu art que bé pot ser resum o camí i ensenyar-nos com triomfar no per l’èxit si no per la coherència.

Després d’uns moments d’una forta crisi personal, en plena selva amazònica de Bolívia, als anys 80’s del segle passat, Joan Vinuesa pren la decisió d’agafar el camí vital de la plàstica i la poesia, dues pràctiques expressives que no ha deixa de conrear fins a dia d’avui. El món de l’art ha estat per a ell una via d’alliberament i de realització personal, com personalíssima i lliure és tota la seva obra.

Divendres 19 de maig, a les 20h, hi haurà l’acte inaugural i recital del seu poemari inèdit No. Poesia hereditària per a heterodoxes.

Joan Vinuesa Baliu

Nascut al barri de Sants de Barcelona el 1952, ha estat des de finals dels anys setanta, un dels animadors dels circuits underground de la ciutat des de diferents disciplines, especialment en la pintura i la poesia.

La seva obra inclou el llibres El camí i el llamp (1991), Feristela de bec i les falòrnies del radi (1995), El tercer llibre (1997), Arrel quadrada de Déu (2000), El llom del sol (2003), Alè per un drac (2008), El corn del sègol (2012), La utopia de les paraules (2014), Hem d’anar a l’Índia (2018) i La sardana dels dimonis (2019).

A Vilafranca i com a poeta, Joan Vinuesa ha estat present en diferents recitals en solitari o acompanyat, des del 2003 en el cicle de la kinzena poetika, també a la Sala dels Trinitaris en el marc de l’exposició “Entusiasme”, el Dia Mundial de la Poesia, el 2016, i va col·laborar també amb l’Agrupació Polifònica recitant El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. Aquests és, però, la primera vegada que mostra el seu treball pictòric a la nostra vila.

Horaris de visita

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 25 de juny en horaris de visita de dimecres a divendres, de 17 a 20h; dissabtes i diumenges, d’11 a 14h.
L’acte inaugural i recital són gratuïts i no requereixen inscripció prèvia.

pujar inici