Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Gravats de Goya a la Capella Sant Joan

04 de octubre de 2007
L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el dimecres 10 d’octubre, a les 19h. L’exposició 'Goya. Gravats: Capritxos i Desastres' es podrà visitar a la Capella Sant Joan fins l’11 de novembre, de dimecres a dissabte, de 18 a 20h i diumenges i festius, de 12 a 14h i de 18 a 20h.
L’exposició inclou 80 gravats de la sèrie 'Capritxos' i 80 gravats de la sèrie 'Desastres de la Guerra' amb les que l’artista aragonès va revolucionar la història del gravat, tant per la temàtica de les làmines com per la tècnica utilitzada.
Amb l’objectiu d’oferir eines de reflexió al voltant de la mostra, s'han organitzat visites pedagògiques adreçades a l’alumnat de 5è de primària, ESO i Secundària. D’altra banda, el dissabte 27 d’octubre, a les 19h, i el diumenge 28, a les 13h i a les 19h, tindran lloc visites guiades a l’exposició adreçades al públic en general. Per participar en aquestes visites guiades no cal fer concertació prèvia.

Sàtira i crítica de la cort i les classes benestants
Els 'Capritxos' és la primera de les seves col·leccions de gravats en la que Goya utilitza tècniques absolutament innovadores com l’aiguafort i l’aiguatinta, procediments que li permeten obtenir uns matisos inconfusibles que presidiran ja tota la seva producció gràfica posterior. Mostra una panoràmica satírica de la cort, de l’exèrcit i, fins i tot, de la mateixa Església. La sèrie es completa amb imatges de bruixeria, algunes d’aquestes molt ben resoltes.

Els Desastres de la Guerra
La segona gran col·lecció de gravats de Goya mostra escenes directament relacionades amb la Guerra del Francès o Guerra d’Independència, juntament amb d’altres produïdes després, en què s’observen els deliris de la reacció absolutista de Ferran VII. En aquesta sèrie l’artista aragonès exposa amb singular cruesa l’horror, vingui d’on vingui.
Goya, juntament amb Velázquez i Picasso, és un dels tres pilars de la història de l’art espanyol i també uns dels gravadors més genials de tots els temps. Francisco de Goya i Lucientes va néixer l’any 1746 a Fuendetodos, província de Saragossa. Durant la seva primera etapa artística destaca com a pintor religiós, sobretot a la capital aragonesa i rodalies. Més endavant, viatja a Madrid on intenta sense èxit guanyar diferents concursos de pintura per poder anar a estudiar a Itàlia. Finalment, decideix anar-hi pel seu compte i allà estudia i dibuixa als clàssics del Renaixement i del Barroc.
L’any 1774 s’instal·la definitivament a Madrid on inicia una ràpida carrera com a pintor de la cort sota la protecció del seu cunyat, el també pintor Francisco Bayeu. Inicialment, s’encarrega de fer esbossos de tapissos per la Casa Reial però ben aviat comença a guanyar fama com a excel·lent retratista i rep encàrrecs dels nobles més importants del país, inclosa la família reial.
Durant el 1792 Goya pateix una malaltia que el deixa sord. Això suposa un punt d’inflexió en la vida de l’artista, el seu caràcter cada cop serà més àcid i el seu geni en sortirà reforçat. Abandona l’estil suau i adulador per donar pas a una nova manera de treballar. D’aquesta època daten alguna de les obres més conegudes de l’artista com 'La Maja Desnuda', 'La família de Carles IV' i també la sèrie de gravats 'Els Capritxos'.
Amb l’esclat de la Guerra d’Independència l’any 1808, Goya desenvolupa un estil pictòric absolutament personal i lliure de les concessions de la moda i de l’academicisme que exigien els encàrrecs. Els horrors del conflicte bèl·lic afecten profundament l’artista i això es fa palès en alguns dels treballs d’aquesta època, com la segona gran col·lecció de gravats, 'Els Desastres de la Guerra', o la sèrie 'El Dos i El Tres de Maig', que són d’una modernitat extraordinària i avançats al seu temps. Durant la reacció absolutista posterior a la Guerra d’Independència, Goya es trasllada a Burdeus, on morirà l’any 1828 a l’edat de 82 anys.

pujar inici

Accessibilitat