Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Ha mort el vilafranquí Eusebi Pérez, republicà i supervivent del camp d’extermini nazi de Mauthausen

19 de agost de 2007
Eusebi Pérez Martín va néixer a Vilafranca del Penedès el 14 d’agost de 1920. Als 16 anys va marxar de Vilafranca com a milicià voluntari per combatre l’aixecament feixista, sense imaginar que aquesta opció seria l’inici d’una trajectòria que acabaria amb l’establiment a l’altra banda de l’Atlàntic, a Veneçuela. Entremig va patir, al costat d’altres republicans antifeixistes, 57 mesos d’internament al camp de Mauthausen.

Aquesta experiència va esdevenir un punt central de la seva vida que no va estar mai disposat a convertir en inútil, ans al contrari, per a Eusebi Pérez va esdevenir un símbol de la lluita i el triomf de la dignitat humana, enfront dels propòsits destructors del nazisme. La vida de l’Eusebi Pérez serveix per il·lustrar la trajectòria de molts republicans penedesencs: la II república, la Guerra Civil, l’exili i els camps de refugiats a França, la II Guerra Mundial i els camps d’extermini nazi, la impossibilitat de tornar al nostre país, i l’exili definitiu.

L’any 1972, amb molta por, va venir per primer cop per visitar la mare, i el 1978, amb motiu d’un nou viatge, va tornar per primera vegada a Mauthausen. El mateix any es va inscriure a l’Amical de Mauthausen. Avui, el camp de Mauthausen acull un Memorial per mantenir viu el record de la barbàrie comesa al camp i traslladar-lo a les futures generacions. L’antic camp té ara com a principal funció aconseguir que no s’oblidin les atrocitats que es van viure rere els seus murs i evitar que es repeteixin.

L’any 2005 Vilafranca va commemor el 60è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració i d’extermini del nazis, on van ser deportats i assassinats republicans catalans i espanyols procedents de l’exili. Després de l’alliberament, els pocs supervivents van jurar solemnement no oblidar mai. La majoria es van retrobar a l’associació Amical Mauthausen, que agrupa els exdeportats, familiars i amics. Aquest aniversari va culminar amb l’homenatge institucional a Eusebi Pérez Martín i quan nou dels deportats supervivents van descobrir un element escultòric que recordava les víctimes penedesenques i van plantar una alzina, al barri de la Girada. El monolit té inscrites unes paraules d’Eusebi Pérez que fan un crit a la memòria històrica:“El silenci dels republicans caiguts ha despertat el record del Penedès. En honor seu!“.

D’altra banda, l’historiador vilafranquí Ramon Arnabat està treballant en l’edició d’un llibre sobre el vilafranquí Eusebi Pérez. Amb el títol “Eusebi Pérez Martín. De la guerra civil a Mauthausen i a Veneçuela” és vol documentar la història de molts catalans i forma part del projecte “Testimonis contra l’oblit” de l’Ajuntament de Vilafranca, que compta amb el suport programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

pujar inici