Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Homenatge a la poetessa i bibliotecària Joana Raspall

30 de abril de 2008
El proper dissabte 10 de maig, a les 18h, es farà a la Biblioteca Municipal Torras i Bages un acte d'homenatge a la poetessa i bibliotecària Joana Raspall, que va viure el final de la guerra civil espanyola com a bibliotecària de Vilafranca del Penedès. Nascuda a Barcelona i resident a Sant Feliu de Llobregat, la de Vilafranca va ser la seva primera feina un cop acabats els estudis a l'Escola de Bibliotecàries, l'any 1938. Cap al final de la guerra civil, la biblioteca de Vilafranca, situada prop del convent del Molí d'en Rovira, anava a ser convertida en ampliació de l'hospital i abans d'abandonar l'edifici, les dues bibliotecàries van salvar bona part del fons bibliogràfic traslladant-lo a la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona.

Joana Raspall i Roser Lleó, que era la directora de la biblioteca de Vilafranca, van conduir els llibres fins a Barcelona en un camió de soldats de la retirada i, dos dies després, Raspall va tornar a Vilafranca per recollir el llibre Diari de la biblioteca, que es considerava de gran interès ja que recollia tota la història de l'equipament. Va dur aquest exemplar a la Biblioteca de Catalunya, on, juntament amb la resta de llibres, es va conservar fins que l'any 1946 la biblioteca va tornar a obrir portes a Vilafranca.

Joana Raspall va néixer l'any 1913 a Barcelona i aviat es va traslladar amb la seva família, originària del Masnou, a Sant Feliu de Llobregat. Als 14 anys d'edat comença la seva activitat literària i catalanista, que durant el franquisme cultiva en mitjans clandestins o, més o menys, escapats de la censura. La seva passió per la poesia es dóna a conèixer el 1981 amb la publicació del seu primer llibre de poesia infantil, però és sobretot a finals dels anys noranta quan comença a publicar de manera regular un seguit de reculls poètics pensats per als més menuts.

Als seus 95 anys, Joana Raspall es manté activa, forma part de la junta creadora del Premi Martí Dot de poesia, del qual n'és membre del jurat. Col·labora amb la revista Va i ve de Sant Feliu, amb una secció fixa sobre llengua, i participa en tertúlies literàries a la seva ciutat, visita escoles, fa xerrades i actes literaris i, sobretot, no deixa mai d'escriure poesia. L'any 2006 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva continuada activitat en favor de la llengua i cultura catalanes.

pujar inici