Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Joan Becat explicarà els Països Catalans vistos des del nord en l’inici d’una nova edició del “Voluntariat per la llengua” a Vilafranca

03 de març de 2008

El catedràtic de geografia a la Universitat de Perpinyà i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Becat, donarà una visió personal del que són els països de parla catalana en la conferència “Els Països Catalans vistos des del nord”. La xerrada serà dijous de la setmana entrant, dia 13 de març, a la sala d’actes de l’Escorxador, i començarà a les set de la tarda. Prèviament, a dos quarts de sis, s’iniciarà una nova edició del programa “Voluntariat per la llengua” a Vilafranca.

Països Catalans des del nord
Joan Becat oferirà una particular visió dels Països Catalans observats des del nord de la seva àrea geogràfica, que probablement no coincideix plenament amb la que tenim des del Principat. Poques persones com Becat poden donar aquesta visió, d'una banda, perquè està molt vinculat a Perpinyà ja que hi va néixer, hi viu i hi desenvolupa tasques docents i acadèmiques, per l’altra, pel fet que la principal disciplina que domina és la geografia.

“Voluntariat per la llengua”, un programa viu i actiu
Prèviament a la conferència de Joan Becat, hi haurà la constitució de les noves parelles lingüístiques que participaran a partir d’aquest mes de març en el programa “Voluntariat per la llengua”, el qual es manté durant tot l’any obert a tothom que vulgui formar-ne part.

El “Voluntariat per la llengua” és un projecte de participació lingüística que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Aquest programa s’adreça només a persones majors d’edat.

Cal destacar que el “Voluntariat per la llengua”, que ha obtingut diversos reconeixements acadèmics, socials i empresarials, té una dinàmica creixent i activa a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Així, per reforçar la implicació de les persones que hi participen, es duen a terme diferents activitats complementàries, com, per exemple, la que s’està fent des de començament d’aquest any a Vilafranca, on s’ha organitzat un taller de teatre en què participen disset persones. El grup està format per cinc homes i dotze dones, de procedència diversa, majoritàriament autòctones, de l’Estat espanyol i de l’Amèrica llatina, que tenen previst fer la primera representació al voltant de Sant Jordi.

Més informació: Consorci per a la Normalització Lingüística


pujar inici