Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La biblioteca acollirà una xerrada sobre els antics cementiris de Vilafranca

16 de octubre de 2007
La conferència anirà a càrrec de l’arqueòleg vilafranquí Josep Maria Feliu i Roca, que farà un recorregut virtual pels diferents llocs d’enterrament que havia tingut la vila fins a la creació de l’actual cementiri el 1839.
La imatge tètrica que actualment tenim dels cementiris no es correspon amb la que tenien els vilafranquins de l’edat mitjana i moderna, quan el cementiri parroquial de Santa Maria, que ocupava la plaça de Santa Maria i la plaça de Jaume I, era el principal lloc d’enterrament de la vila i formava part del paisatge urbà i de la vida quotidiana. Era un lloc de pas habitual, on fins i tot s’hi celebraven mercats.
Però abans de la construcció de l’actual cementiri de Vilafranca, el 1839, els llocs d’enterrament a la vila havien estat diversos, alguns de manera permanent, d’altres en ocasions puntuals.
Així coneixerem com era l’antic cementiri parroquial de Santa Maria i els diferents llocs d’enterrament que hi havia, tant a dins com a fora de l’església. A continuació Joseph M. Feliu farà un repàs per la resta de cementiris, els de jueus i musulmans, fora del recinte emmurallat de la vila, els cementiris dels diferents convents de la vila, i els enterraments que es van fer a la plaça Milà i Fontanals durant la pesta de 1651.

pujar inici

Accessibilitat