Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La Camerata Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca se sumen al projecte “Un matí d’orquestra” d’Apropa Cultura

24 de gener de 2023

Aquest migdia s’ha presentat a l’Auditori Maria Rosa Juncosa de Vilafranca el projecte “Un matí d’orquestra”, Es tracta d’una iniciativa que forma part d’Apropa Cultura, un projecte nascut l'any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat, sobretot gent gran i persones amb discapacitat intel·lectual, alzheimer o un trastorn mental, a través de la cultura. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, del músic de la Camerata Penedès, Ernest Martínez, i de la musicoterapeuta Roser Rios.

“Un matí d’orquestra” és una activitat pionera que cerca la participació, l’atenció i la recerca de noves sensacions i emocions a través de l’experiència vivencial en un assaig obert de la Camerata Penedès i en un taller musicoterapèutic, on instruments d’orquestra i emocions entren en interacció psicoafectiva. Segons Ernest Martínez, músic de la Camerata, “feia temps que volíem consolidar el projecte social i gràcies a Apropa Cultura l’hem pogut estabilitzar”.

La iniciativa “Un matí d’orquestra” a Vilafranca es composa de dues sessions d’unes quinze persones en cadascuna d’elles i coincideix amb les quatre setmanes que l’orquestra està de residència a l’Auditori durant l’any. Roser Ríos destacava que “es dona l’oportunitat de tocar instruments sense saber o tenir accés a la música, de treballar l’atenció, la concentració i l’autoestima”. També afegeix la importància més enllà de l’activitat “de com parlaran del que han viscut després d’haver viscut l’experiència”.

El regidor de Cultura, Ricard Rafecas, apuntava que “Vilafranca del Penedès es troba dintre del projecte d’Apropa Cultura des de 2011, som el cinquè municipi que ens hem adherit al projecte Un matí d’orquestra”.

Per la seva part, el regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, comentava que “és un projecte ambiciós adreçat a col·lectius amplis i vulnerables” i precisava “la importància que l’Ajuntament de Vilafranca posi en disposició un espai, els professionals i el pressupost”. El regidor posava en relleu “la musicoteràpia com a recurs per augmentar el benestar de les persones”.

Expansió arreu de Catalunya

“Un matí d’orquestra” s’està expandint gràcies a la participació d’orquestres catalanes d’arreu del territori, on cada dia més centres, poden gaudir dels seus beneficis. La directora del programa Sònia Gainza destacava la importància de descentralitzar el projecte de Barcelona donada la dificultat que tenen per desplaçar-se aquests col·lectius. La voluntat és fer créixer la iniciativa i ampliar el nombre de sessions i de municipis.

El projecte municipal Obrint Camins, el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, el centre de salut mental el Turó i altres entitats de l’Alt Penedès formaran part de les primeres sessions del programa.

Per a més informació, cal entrar a la pàgina web www.apropacultura.org o bé, enviar un email a [email protected].

Camerata Penedès

És l’orquestra de cambra resident a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa de Vilafranca del Penedès. Després de més de 10 anys compartint escenaris amb altres formacions, el projecte de la Camerata Penedès inicia una trajectòria on la dignitat professional, l’economia social i solidària, l’arrelament al territori i la qualitat musical seran els seus pilars. El projecte de la Camerata Penedès es construeix en base a tres raons: la voluntat de fer música, la qualitat artística sempre present a l’agrupació, i el vincle personal entre els músics.

És una oportunitat de fer música de cambra en gran format i que el projecte esdevingui clau per al desenvolupament musical de Vilafranca i del Penedès a tots els nivells: cultural, pedagògic i social.

pujar inici

Accessibilitat